Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Yoghurt

Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. 

Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.

Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2. 

Omschrijving

Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur. 

Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf

Soorten yoghurt

Je hebt roeryoghurt en standyoghurt. Roeryoghurt is glad geroerd voordat het de verpakking in gaat. Standyoghurt rijpt in de verpakking, het is dik en niet schenkbaar. 

Hiernaast bestaat er Bulgaarse yoghurt, kefir en drinkyoghurt.

  • Bulgaarse yoghurt is gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Volle Bulgaarse yoghurt is vetter dan gewone volle yoghurt.
  • Aan kefir worden naast melkzuurbacteriën ook gisten toegevoegd. Het bevat wat koolzuurgas en alcohol. Daardoor prikt het een beetje. Je kunt kefir tijdens je zwangerschap gewoon drinken, omdat 1 glas kefir heel weinig alcohol bevat.  
  • Drinkyoghurt is dunne yoghurt met meestal een toegevoegde zoetstof en vruchtensmaak. In drinkyoghurt zit maar heel weinig echt fruit. Vaak zijn suikers en hulpstoffen toegevoegd, ook voor producten die zijn bedoeld voor kinderen.

Productie

Yoghurt wordt meestal in een zuivelfabriek gemaakt. Een klein deel verwerken boeren zelf tot yoghurt. Ruim 5% van de melk is bestemd voor yoghurt en andere zuiveltoetjes.

Bewaren

Zure melkproducten zijn wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld een pak melk. Het zuur remt namelijk de groei van bacteriën. Zure producten zijn wel gevoelig voor bederf door gisten en schimmels. Verder gelden dezelfde bewaaradviezen als bij melk.

Gezondheidseffecten

Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. 

Diabetes type 2

Het eten van yoghurt verlaagt de kans op diabetes type 2. Onderzoek toont aan dat het gebruik van 60 of meer gram yoghurt per dag samenhangt met een ongeveer 15% lager  risico op diabetes type 2 ten opzichte van minder dan 10 gram per dag.

Vet

Yoghurt bevat net als melk vet. Dit vet bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetten. Verzadigd vet vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Magere of halfvolle yoghurt bevat minder vet. Magere producten het minst. Daarom staan alleen magere en halfvolle yoghurt in de Schijf van Vijf.

Verteren

Er is wel een verschil. Yoghurt is, net als andere zure melkproducten, makkelijker te verteren dan andere melkproducten. Als de bacteriën lactobacillus acidophilus en bifidobacterium eraan zijn toegevoegd, ontstaat rechtsdraaiend melkzuur. De smaak is daardoor wat zachter en de yoghurt is wat makkelijker verteerbaar.

Probiotica

Vooral in yoghurtdrankjes kunnen probiotica voorkomen. Dit zijn bacteriën waaraan bepaalde gezondheidseffecten worden verbonden, zoals het verlichten van darmklachten of verbeteren van de weerstand. Deze beweringen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Producten met probiotica, zijn Vifit, Yakult, en Actimel. Probiotica hebben voor zover bekend geen ongewenste bijwerkingen.

Veiligheid

Yoghurt heeft dezelfde voedselveiligheidspunten als andere melkproducten.

Voedingsadvies

Magere en halfvolle yoghurt staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Lees meer over zuivel en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de warenwet etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.

Een product mag pas yoghurt heten, als de bacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus erin voorkomen. Melkproducten met andere bacteriën kunnen wel lijken op yoghurt. Omdat ze niet zo mogen heten, worden er merknamen aan gekoppeld, zoals Biogarde, Vifit, Yakult en Yomio.

Claims

Levende culturen in yoghurt of gefermenteerde melk kunnen de lactosevertering van het product bij personen die lactose moeilijk verteren verbeteren. Deze claim is wetenschappelijk bewezen. Dit komt doordat het gefermenteerd is. Hierbij zetten melkzuurbacteriën lactose om in melkzuren.  

Keurmerken 

Voor yoghurt kan je met de volgende keurmerken letten op dierwelzijn en/of duurzaamheid:

Duurzaamheidsaspecten

Yoghurt heeft dezelfde duurzaamheidsaspecten als andere melkproducten.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ234 kJ
Energiewaarde in kcal56 kcal
Vet
Vet totaal2,7 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd1,8 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,6 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,1 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,01 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal4 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen15 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten13,4 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne0 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,1 mg
Retinol activiteit equivalent30 µg
Vitamine B10,02 mg
Vitamine B120,22 µg
Vitamine B20,17 mg
Vitamine B60,028 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,1 mg
Zeaxanthine0 µg
Overigen
Alcohol0 g
As1 g
Cholesterol9,0 mg
Water89 g
Koolhydraten
Koolhydraten3,4 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden2,7 g
Polysacchariden0,7 g
Natrium/zout
Natrium0,039 g
Zout0,098 g
Mineralen
Calcium145 mg
Fosfor111 mg
IJzer0,0 mg
Jodium15 µg
Kalium159 mg
Koper0,01 mg
Magnesium12 mg
Selenium2 µg
Zink0,50 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (CO2 eq)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.