Tabel: Welke vis kun je wel en niet veilig eten tijdens je zwangerschap?
Aantal keer
|
Magere vis
|
Vette vis
|
Vak waaruit je iedere week
2 porties kunt eten |
Heek
Meerval uit aquacultuur*
Pangasius uit aquacultuur*
Schar
Schelvis
Schol
Tarbot uit aquacultuur
Tilapia uit aquacultuur
Tong
Wijting |
Forel uit aquacultuur*
Zalm uit aquacultuur*
Gerookte zalm die je eerst zelf goed hebt verhit**
|
Vak waaruit je 1 portie per week kunt eten |
Mosselen |
Wilde forel*
Haring (met uitzondering
van rauwe haring)
Wilde zalm* |
Vak waaruit je 1 keer in de 2 weken
1 portie kunt nemen |
Kabeljauw
Koolvis |
|
Niet eten |
Baars
Bot
Garnalen
Heilbot
Houting
Karper
Krab (incl. wolhandkrab)
Tonijn
Zeebaars
Zeeduivel
Zeewolf
Zelfgevangen vis
Niet verhitte rauwe of gerookte vis**
|
Lever van heek, kabeljauw, enz.
Makreel
Paling
Sardine
Sprot
Zelfgevangen vis
Niet verhitte rauwe of gerookte vis**
|
* Op het etiket kun je zien of de
vis is gevangen in het wild of dat het kweekvis is. Bij kweekvis staat ‘aquacultuur’ of ‘gekweekt ‘.
** Gerookte en rauwe vis kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby, zoals
listeria. Na verhitting (boven de 75 °C), is het wel veilig om te eten. Hoe lang je het moet verhitten hangt af van hoe dik het stuk is. Voor dunne stukjes zijn 5 minuten op het vuur voldoende. Eet als je zwanger bent geen gerookte vis als je het niet verhit. Ook vis van de visboer kun je beter zelf verhitten als je het wil eten.
sluiten