Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kan ik eten bij jicht?

In de behandeling van jicht krijg je medicijnen. Om een volgende aanval van jicht te voorkomen, krijg je hiernaast vaak aanvullende leefregels en voedingsadviezen.

Omdat jicht ontstaat door een te hoog urinezuurgehalte zijn onderstaande adviezen gericht op het verminderen van de hoeveelheid urinezuur. Maar het wetenschappelijke bewijs voor een verband tussen voeding en jicht is niet sterk. Voedings- en leefstijladviezen laten hooguit een daling van 10 tot 18% in urinezuurgehalte in het bloed zien. Medicatie blijft daarom nodig.

De Schijf van Vijf als basis

Een gezonde voeding is belangrijk voor iedereen. En omdat jicht samenhangt met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is een gezond eetpatroon volgens de Schijf van Vijf belangrijk om het risico op hart- en vaatproblemen te verlagen. Lees meer over de Schijf van Vijf.

Speciale aandachtspunten

Er zijn een aantal aandachtspunten om de kans op een volgende jichtaanval te verkleinen:

1. Bereiken of behouden van een gezond gewicht

Als je overgewicht hebt, helpt het om af te vallen. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% zorgt er al voor dat je minder urinezuur aanmaakt. Maar val niet te snel af, want daardoor stijgt het urinezuurgehalte juist weer. Een goede richtlijn: 0,5 tot 1 kilo per week.

2. Geen alcohol

Alcohol zorgt voor meer aanmaak van urinezuur in de lever en vermindert de uitscheiding van urinezuur door de nieren. Neem vooral niet te vaak bier. Want in bier, ook alcoholvrij bier, zit veel purine. Het advies is om geen alcohol te drinken, of als je toch wilt drinken niet meer dan 1 glas op een dag te nemen.

3. Zo weinig mogelijk sap, frisdrank en producten met suiker of honing

In frisdranken met suiker, vruchtensappen en voedingsmiddelen met toegevoegd suiker, kan veel fructose zitten. Urinezuur is een bijproduct bij de afbraak van fructose. Ook in honing zit veel fructose. Hoewel fruit ook fructose bevat, kunnen mensen met jicht prima 200 gram fruit per dag eten.

4. Niet te veel rood vlees, orgaanvlees, vis, schaal- en schelpdieren

De meeste purines uit voeding hebben geen effect hebben op het urinezuurgehalte in het bloed. Toch zijn er een aantal voedingsmiddelen die het urinezuurgehalte wel laten toenemen. Het gaat om spiervlees van met name rood vlees (van rund, varken en lam) en orgaanvlees. Vis en schaal- en schelpdieren kunnen ook zorgen voor een stijging in urinezuur. Eet hiervan dus geen grote hoeveelheden en beperk het eten ervan tot 1 keer per week.

5. 2 tot 3 liter per dag drinken

Doordat er meer urine ontstaat als je meer drinkt, voeren je nieren het urinezuur sneller af. Verdeel de drinkmomenten goed over de dag en avond. Drink het liefst water en thee en koffie zonder suiker. In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, is er geen reden om koffie te laten staan. Koffiedrinken verlaagt mogelijk zelfs het risico op jicht. Ook thee kun je gewoon drinken als je jicht hebt.

water, thee en koffie

6. Voldoende magere zuivelproducten nemen

Magere zuivelproducten kunnen mogelijk het risico op jicht verminderen. Een kleine studie heeft aangetoond dat zuivel de uitscheiding van urinezuur bevordert.

Vitamine C en jicht?

Er zijn studies die een verband laten zien tussen een hoge vitamine C-inname en een lager risico op jicht. Er is echter onvoldoende bewijs om vitamine C-supplementen te adviseren aan jicht-patiënten.