Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Voorkom voedselinfecties

Zo eet je veilig

Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op. Misselijkheid, braken en diarree zijn bekende symptomen. Veel mensen noemen het daarom buikgriep. Door hygiënisch en veilig om te gaan met eten, voorkom je dat je ziek wordt.

Veilig eten in 5 stappen

1. Kopen

Check of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste.

2. Wassen

Was je handen, keukengerei, snijplanken, groente en fruit altijd grondig. Verschoon vaatdoekjes elke dag.

3. Scheiden

Snijd vlees, vis en groenten op aparte snijplanken. Hou gare en rauwe producten gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen.

4. Verhitten

Verhit eten door en door om mogelijk aanwezige bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.

5. Koelen

Zet je koelkast op 4 °C. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.

Zo snel groeien bacteriën

Buiten de koelkast groeien bacteriën razendsnel. Dat zie je in deze infographic.

Tips en materialen

Bekijk onze boeken, folders, video's en andere uitgaven met tips en achtergrondinfo over veilig eten.

5x Veilig-kaarten

Download onze handige 5x Veilig-kaarten die je helpen om veilig om te gaan met eten.
Het is wel zo fijn als je eten lekker, gezond én veilig is. Deze film laat zien hoe je in 5 stappen veilig je eten bereidt. Zo krijgen ziekmakers geen kans!

Vraag en antwoord