Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voorbeeld projectweek mbo

Op deze pagina vind je een voorbeeld van een projectweek over goede voeding. Het is bedoeld als voorbeeld, je kunt het geheel naar eigen wens aanpassen.

Maandag

  • Introductie klassikaal: Deze week gaat over eten. Elke dag kies je weer opnieuw wat je eet, ook op school! Smeer je zelf je broodjes voor de lunch? Ga je voor de lunchpauze naar de kantine? Wat is er te koop en wat kies je? En ga je ‘s middags voor die vette hap of voor een volkorenbol met zalm? Het is belangrijk om bewust te kiezen voor wat je eet: voor jezelf en voor de wereld om je heen. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je goed in je vel zit. Bovendien verlaagt het de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
  • Geef een les over gezonde voeding.
  • Koppel gezond eten in de kantine aan een vak zoals Nederlands: Geef studenten de opdracht om een stuk te schrijven over “Hoe ziet jouw ideale gezonde kantine eruit?” of “Wat betekent gezond eten voor jou? Waarom vind je dit wel of juist niet belangrijk?”.

Dinsdag

  • Introductie klassikaal: Hoe ziet het assortiment in onze kantine eruit? En wat vind je ervan? Is er een gezond assortiment? Of wordt er aandacht besteed aan de herkomst van een product, zoals dierenwelzijn? Broodje scharrel ei of broodje bio-ei?
  • Geef een les over voedselverleiding.
  • Koppel gezond en duurzaam eten in de kantine aan een vak zoals Marketing of Communicatie: Gezond en duurzaam zijn begrippen met een imago. Hoe maak je een gezond en duurzaam broodje in de kantine aantrekkelijk? Stel een marketing of communicatie plan hiervoor op. Bekijk bijvoorbeeld hoe ze dit op het ROC in Tiel hebben aangepakt.

Woensdag

  • Maak op schoolniveau een start met 'gezonder aanbod in de kantine': Een gezonde schoolkantine begint met het vormen van een Gezonde Schoolkantine-team. Daarin zit de kantinebeheerder, directie, docenten en studenten. Voor een gezonder en duurzamer aanbod kun je afspraken maken met de kantinebeheerder of cateraar voor meer inspraak in het aanbod en/of overleggen met winkels in de omgeving. Bekijk het stappenplan op de website van de Gezonde Schoolkantine en start in deze projectweek.
  • En zorg voor inspiratie vanuit de klas: Deel de klas op in groepjes en laat ze voor medestudenten gezonde en duurzame broodjes bereiden. Naast een gezamenlijk eetmoment, kunnen de studenten met elkaar delen waarom voor welke ingrediënten is gekozen en bepalen welke broodjes zij het liefst in de kantine zien. Hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken zijn: de 'Kies Ik Gezond'-app en onze informatie over seizoensproducten en keurmerken.
  • Zelfstandig: laat studenten hun kantine ranken met de Kantinescan. Trek hier minimaal 2 lesuren voor uit.

Donderdag

  • Eropuit: neem contact op met een plaatselijke producent (die zich inzet voor gezond en/of duurzaam voedsel) en vraag om een rondleiding voor je klas op zijn bedrijf. Is dit niet mogelijk nodig dan de producent uit voor een gastcollege en kleed dit aan met een proeverij van zijn producten. Vervolg het gastcollege met een debat over de effecten van eten op jezelf en de wereld om je heen. Je kunt hier subsidie voor aanvragen bij Jong Leren Eten.
  • Maak een les over voedselverspilling en herkomst.

Vrijdag

  • Evaluatie klassikaal. Evalueer de week: wat hebben ze geleerd en wat hebben ze opgestoken.
  • Schoolkrant en social media: laat studenten hun kennis doorgeven aan medestudenten door bijvoorbeeld een stuk (ingezonden brief) te schrijven voor in de schoolkrant over de projectweek, via een poster in de school of door hen via social media foto's, filmpjes of verhalen te laten delen over wat hen het meest is bijgebleven van de projectweek.

Meer ideeën voor in de les

Bekijk ook eens: