Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.

Alles over gezond eten voor en tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Of wil je zwanger worden? Dan is het goed om extra op je eten en drinken te letten. Dat is goed voor jezelf, en voor je toekomstige baby.

Quiz: Eten en zwangerschap

Quiz: Eten en zwangerschap

Wat weet jij al over eten tijdens de zwangerschap? 

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Maar er zijn een aantal aandachtspunten. In deze quiz krijg je 8 vragen over eten en zwangerschap. Weet jij al waar je op moet letten?

Start

De gezonde zwangerschap

De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Voor een goede groei van je kind is het daarom belangrijk om gezond zwanger te worden. Dat houdt in: stop met alcohol drinken, slik foliumzuur en vitamine D, mijd sommige producten, eet gevarieerd en zorg voor een gezond gewicht.

Tijdens je zwangerschap blijf je natuurlijk gezond eten en houd je vast aan de bovenstaande aandachtspunten. Daarnaast is het belangrijk dat je vis eet, genoeg calcium en ijzer binnenkrijgt en niet te veel vitamine A. Verder is eten voor 2 niet nodig als je zwanger bent. Als je niet te veel eet, kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht. De dagmenu's geven ideeën over de inrichting van je eet-dag. 

Last van zwangerschapskwaaltjes, zoals moeheid, verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid? Bekijk onze voedingstipsBereid je al voordat je baby geboren is voor op het geven van borstvoeding. Zoek tijdens je zwangerschap alvast een lactatiekundige bij jou in de buurt. Een lactatiekundige geeft ondersteuning bij het geven van borstvoeding. Zo kun je snel hulp inschakelen als je daar behoefte aan hebt. Kijk op de website van NVL Borstvoeding

Lees je in op het geven van borstvoeding.

Begeleid jij zwangere vrouwen voor je werk?