Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingscentrum blij met afwijzing gezondheidsclaim op energiedrankjes

7 juli 2016
Producenten van energiedrankjes met cafeïne zouden niet mogen claimen dat de consumptie de alertheid of het concentratievermogen versterkt. Vandaag kwam het Europees Parlement met deze uitspraak. Het Voedingscentrum is hier blij mee. Energiedranken zijn geen gezonde keuze.
Het Europees Parlement verschilt van mening met de Europese Commissie, die dergelijke  gezondheidsclaims wel wil toestaan. Maar de wens van het Europees Parlement om de marketingregels aan te scherpen, is nog geen definitief verbod op gezondheidsclaims op energiedrankjes. De definitieve uitspraak hierover volgt nog. 

Energiedranken: geen gezonde keuze

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum: “Wij zijn blij met deze uitspraak. Energiedrankjes zijn niet gezond, ze bevatten veel suiker. Dat vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Er zit ook cafeïne in: dat is voor volwassenen niet zo’n probleem maar als jongeren, en vooral kinderen, ze veel drinken kan het leiden tot klachten zoals rusteloosheid, angstgevoelens en slecht slapen.”

Energiedranken bevatten 2 tot 4 suikerklontjes per 100 milliliter. Per blikje van 250 milliliter is dat 5 tot 10 suikerklontjes. Dat is vergelijkbaar met frisdrank en soms zelfs meer.