Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Vier jij je verjaardag met een glas volle melk?

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Oud medewerker: Expert Voeding & Gezondheid
5 juli 2016

Magere en halfvolle zuivelproducten staan in de Schijf van Vijf; volle zuivelproducten niet. Dat komt omdat je met dagelijks volle zuivel in onze aanbevolen hoeveelheden snel over de grens van 10 energie% van verzadigd vet gaat. Door deze norm van de Gezondheidsraad en onze uitgangspunten valt volle zuivel in de groep producten die je beter een keer per week kunt kiezen, dan elke dag.

Alternatief dagmenu van NZO

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft een dagmenu (pdf) opgesteld met volle zuivel in plaats van magere of halfvolle zuivel en claimt dat dit wél dagelijks kan als je eet volgens de Schijf van Vijf. Dat menu voldoet niet aan de eisen van de Schijf van Vijf en ik wil graag op deze plek uitleggen waarom niet.

Ons advies is om buiten de Schijf van Vijf maximaal 3 weekkeuzes per week te kiezen; het NZO-dagmenu bevat 6 weekkeuzes. Hoe kan dit? Door op 2 manieren te ‘spelen’ met getallen:

1. Verzadigd vet in volle zuivel compenseren met magere producten

Het Voedingscentrum heeft gerekend met een gewogen gemiddelde samenstelling per productgroep op basis van de voedselconsumptiepeiling (VCP). Hierdoor houden we rekening met wat de Nederlander zo’n beetje elke dag kiest. We hebben niet, zoals in het NZO-dagmenu, producten gezocht die de hoeveelheid verzadigd vet in volle zuivel, zo veel mogelijk compenseren. Een voorbeeld is de magere vissoort koolvis. Het advies van de Gezondheidsraad is overigens om vooral vette vis te eten.

 

Portie

Verzadigd

vet

(gram)

Kcal

Halfvolle

yoghurt

150 ml

1,5

77

Volle

yoghurt

150 ml

2,9

86

Halfvolle

melk

150 ml

1,5

69

Volle

melk

150 ml

3,3

93

30+

kaas

40 gram

4,8

116

Parmezaanse

kaas

40 gram

7,0

162

Goudse

kaas

40 gram

7,9

147

2. Geen plek voor andere dag- en weekkeuzes

Verder heeft het Voedingscentrum in zijn berekeningen rekening gehouden met de verschillende producten die Nederlanders gemiddeld kiezen buiten de Schijf van Vijf. Wij hebben rekening gehouden met variatie in zowel dagkeuzes als weekkeuzes. Dagkeuzes zijn bijvoorbeeld beleg op brood of een stukje chocola; weekkeuzes zijn een croissant, witte rijst, een glas frisdrank of ijs.

Volgens het NZO-dagmenu heb je geen enkele ruimte meer voor deze producten en vier je dus ook je verjaardag niet met een gebakje, maar met een glas volle melk. Volle melk én taart zijn beide weekkeuzes.

Een gezond voedingspatroon volgens het Voedingscentrum

De uitgangspunten van onze nieuwe Schijf van Vijf en de adviezen die daarbij horen is dat een gezond voedingspatroon voor 85% bestaat uit producten van de Schijf van Vijf en 15% uit producten die niet in de Schijf van Vijf passen. Daarbij worden alle essentiële voedingsstoffen geleverd door Schijf-van-Vijf-producten.

De groep niet-Schijf-van-Vijf-producten bestaat uit een breed scala aan producten zoals hagelslag en taart, die geen of een negatieve bijdrage leveren aan een gezonde voeding én producten zoals witbrood, vruchtensap en volle zuivel, waarvan gezondere keuzes in de Schijf van Vijf staan.

Bij deze uitgangspunten hoort dat wij jou als consument zelf laten kiezen hoe je je eetpatroon invult, maar dat, als je volgens onze adviezen kiest, je op een gezond eetpatroon uitkomt.

Mijn tip!

Kies met je gezonde verstand dagelijks voor magere of halfvolle zuivel en vier je verjaardag gewoon met een stukje taart.

Astrid Postma-Smeets, oud-expert voeding en gezondheid