Bij het Voedingscentrum zijn we momenteel druk bezig met het vertalen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een nieuwe Schijf van Vijf. We merken dat daar soms wat onduidelijkheid over bestaat.
Afgelopen
week hoorde ik bijvoorbeeld iemand zeggen dat we volgens de nieuwe richtlijnen “nog
maar 3 sneetjes brood hoeven te eten”. Maar dat klopt niet helemaal. De
Gezondheidsraad heeft inderdaad gezegd: “Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin
brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.” Dit advies geeft aan
vanaf welke hoeveelheid het eten van
deze producten voordelen voor je gezondheid oplevert. Maar om voldoende
voedingstoffen binnen te krijgen kun je beter wat meer volkorenbrood eten. Gelukkig
is dit een van de weinige adviezen uit de Richtlijnen Goede Voeding die je een
beetje op het verkeerde been kan zetten.
Het
was waarschijnlijk duidelijker geweest wanneer de Richtlijnen Goede Voeding en
de nieuwe Schijf van Vijf met bijbehorende richtlijnen en adviezen van het
Voedingscentrum tegelijk zouden zijn uitgebracht.
Echter,
het afzonderlijk verschijnen van de Richtlijnen Goede Voeding en de update van
de Schijf van Vijf is de procedure die momenteel in Nederland is afgesproken. De
Gezondheidsraad geeft een onafhankelijk advies aan de overheid, en vervolgens
krijgt het Voedingscentrum de taak om dat te vertalen. Ons ideaal voor de
toekomst is wel degelijk dat het in één keer gedeeld wordt. We spreken hier dan
ook over met de betrokken partijen.
Het grote voordeel als we tegelijk uit
zouden komen is dat we iedereen meteen met een compleet advies kunnen bedienen. Het
goede van de huidige procedure is dat de wetenschappelijke feiten die de
Gezondheidsraad op een rij zet, gescheiden worden van de praktische vertaling.
In de richtlijnen wordt beschreven welke voedingsmiddelen het risico verkleinen
op veelvoorkomende chronische ziekten, terwijl het Voedingscentrum laat zien
hoe een volledige voeding eruitziet, waarin alles zit wat het lichaam nodig
heeft, voor verschillende doelgroepen. Op deze manier wordt de
wetenschappelijke analyse niet beïnvloed door de vertaling naar de praktijk en
weten we hoeveel bewijs er voor welke producten, voedingsstoffen en gezondheidseffecten
echt is.
Zoals
onze directeur Gerda al in een
eerdere column schreef zijn we hard aan
het werk. Belangrijke punten in de vertaling in complete voedingspatronen zijn
doorgerekend op de voorziening van voedingstoffen. Deze punten worden nu
besproken met groepen wetenschappers. Er zijn drie groepen: op het gebied van
voeding en gezondheid, gedrag en communicatie en duurzaamheid. Eind maart
zullen we het resultaat zien in de nieuwe Schijf van Vijf.
Astrid
Postma-Smeets, oud-expert Voeding en Gezondheid