Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Column: Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet

Dr. ir. Gerda Feunekes

Dr. ir. Gerda Feunekes

Oud-directeur Voedingscentrum
16 november 2015

Anderhalve week geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding: een degelijk stuk werk van een aantal van de beste voedingswetenschappers van Nederland. De focus op voedingsmiddelen is vernieuwend te noemen, want in eerdere richtlijnen werd vooral gekeken naar nutriënten (voedingsstoffen).

Wat mij opvalt aan de richtlijnen, is dat vrij veel adviezen hetzelfde zijn gebleven. De Gezondheidsraad pleit voor ruime hoeveelheden groenten en fruit, vooral volkoren graanproducten, enkele porties zuivel per dag. Daarnaast is er een aantal specifieke inzichten die mij verrasten, zoals de aanbevelingen voor thee, peulvruchten en noten.

Een storm aan reacties volgde in de media. De felste commentaren richtten zich op de adviezen om minder of liefst geen alcohol te drinken en minder vruchtensap. Dat is logisch: het is uitermate vervelend als iets, waarvan je dacht dat het goed was, toch niet echt blijkt bij te dragen aan onze gezondheid.

Wat gaan wij de komende maanden bij het Voedingscentrum doen? We gaan samen met het RIVM veel rekenen, zodat we zeker weten dat je ook met de nieuwe Schijf van Vijf alles binnen krijgt wat je nodig hebt. Het gaat dan bijvoorbeeld om voldoende vitamines, mineralen, goede vetten en vezels. We gaan kijken naar de behoeftes van kinderen, volwassenen, ouderen, mensen met een vegetarisch of flexitarisch eetpatroon, mensen met een niet-westers eetpatroon: we willen voor iedereen een aantrekkelijke Schijf van Vijf maken.

En ja, wij zullen ook meenemen dat eten gewoon lekker moet zijn, dat eten een sociale bezigheid is, dat veel mensen ervan genieten om te koken of gezellig samen met vrienden te eten. We willen mensen inspireren om gezond en duurzamer te eten. Dat moet praktisch haalbaar zijn en dicht bij je eigen eetpatroon en eetvoorkeuren liggen. De nieuwe toevoegingen peulvruchten, noten en thee bieden volop kansen om veel en lekker te variëren.

Zelf zit ik al te denken over het advies om ten minste 15 gram ongezouten noten per dag te eten: dat kan ik prima aan mijn avondmaaltijd toevoegen. Of als vieruurtje, ook lekker.

Een andere aanbeveling van de Gezondheidsraad is om wat minder vlees te eten. Daarom maak ik vanavond chili sin carne. Dan heb ik meteen de benodigde peulvruchten binnen. Met het advies om wekelijks peulvruchten te eten ben ik sowieso erg blij. Ik vind namelijk Mexicaans eten en Indiase dahl heerlijk. En vergeet ons eigen culinaire erfgoed niet: ik voorspel deze winter een glorieuze comeback van de erwtensoep en de Hollandse bruine boon.

Gerda Feunekes, directeur