Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.

Voedingscentrum-app ‘Kies Ik Gezond?’

Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. In de supermarkt óf thuis op de bank.

Download de app

Download in Play Store
Download in App Store

Hoe helpt de 'Kies Ik Gezond?'-app jou?


 1. Geen last meer van de kleine lettertjes op het etiket.
 2. Je kunt zelf kiezen waar je op wilt letten, bijvoorbeeld op calorieën, koolhydraten of zout. Je kunt ook aangeven of wilt letten op vlees en/of vis.
 3. Je ziet in één oogopslag wat een gezondere keuze is.
 4. Je hebt de optie om te zien of iets in de Schijf van Vijf staat, én wat eventueel een gezondere keuze is.

Makkelijk het etiket lezen op je telefoon

De kleine lettertjes op het etiket beu? In de app krijg je de voedingswaarden en ingrediënten te zien wanneer je de streepjescode van een product scant. Heb je geen product bij de hand om te scannen? Je kunt ook een product zoeken. Je kunt een productnaam intypen of bladeren door productcategorieën.

Vergelijk eenvoudig producten

Met de Vergelijker in de app kun je eigenschappen van maximaal 3 producten met elkaar vergelijken. Je kunt de voedingswaarden met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker, zout of vet. Heb jij bijvoorbeeld aangegeven dat je op zout wil letten? Dan zie je dit als eerste terug in de Vergelijker. Ook kun je vergelijken op Schijf van Vijf en 'zonder vlees en/of vis'.


Zelf bepalen op welke voedingswaarden je wilt letten

Je kunt aangeven in de app op welke voedingswaarden je extra wilt letten. Wanneer je een product scant, zoekt of vergelijkt, dan komen de voedingswaarden die jij belangrijk vindt vooraan te staan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld minder suiker wilt eten.

Gezonder kiezen? Tips voor alternatieven

Standaard zie je of een product past in de Schijf van Vijf of niet. Bij producten die niet in de Schijf van Vijf passen krijg je gezondere alternatieven te zien of krijg je een handige tip of een link naar een gezonder recept. Mocht je dit niet willen, omdat je bijvoorbeeld alleen op een bepaalde voedingswaarde wilt letten? Dan kun je deze functie uitzetten.

De gezondere keuze bovenaan

Als je een product zoekt, kun je de zoekresultaten sorteren op voedingswaarden. Zo zie je makkelijk in welk product bijvoorbeeld het minste suiker zit. Daarnaast kun je ook sorteren op alfabet of relevantie.

Kiezen of je wilt letten op vlees en vis

Wil jij zien of er vlees of vis in een product zit? Je kunt dit aangeven in de app. Je kunt kiezen of je wilt letten op 'zonder vlees', 'zonder vlees en vis' of op 'volledig vegetarisch, ook zonder ingrediënten van het gedode dier'.

Alleen zien wat jij zoekt

Als je een product zoekt, kun je de zoekresultaten filteren. Je kunt filteren op Schijf van Vijf, supermarkten, merken, productcategorieën en vlees en vis. Als je bijvoorbeeld op Schijf van Vijf filtert, dan krijg je alleen de producten te zien die in de Schijf van Vijf staan.

Je eigen supermarkt

Je kunt aangeven bij welke supermarkten je boodschappen doet. Dan krijg je de eigenmerken van andere supermarkten niet te zien bij het zoeken naar een product.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt bepaald of een product in de Schijf van Vijf staat?
Producten staan in de Schijf van Vijf als ze positieve effecten hebben op de gezondheid. Producten staan niet in de Schijf van Vijf als ze te veel zout, suiker, transvet of verzadigd vet bevatten of te weinig vezels. 

Welke producten staan in de Schijf van Vijf

In de Schijf van Vijf staan de producten die volgens wetenschappelijke inzichten helpen om chronische ziekten te voorkomen en samen voorzien in de voedingstoffen die je nodig hebt. Denk aan eiwitten, goede vetten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. 


Welke producten staan niet in de Schijf van Vijf

Niet in de Schijf van Vijf staan producten die te veel van minder gunstige voedingstoffen bevatten, namelijk zout, suiker, transvet of verzadigd vet. Of ze bevatten te weinig vezels. De Gezondheidsraad heeft voor voedingstoffen normen opgesteld waaraan je voeding moet voldoen. De criteria zijn zo gemaakt dat als je eet volgens de Schijf van Vijf je beneden de normen voor verzadigd vet, zout en transvet blijft én je de aanbeveling voor vezel haalt.

Criteria per productgroep

 • Elk product staat ingedeeld in een productgroep. Voorbeelden van productgroepen zijn groente, vis en brood. Voor elke productgroep heeft het Voedingscentrum criteria opgesteld. Voor producten in de Schijf van Vijf geven de criteria aan hoeveel verzadigd vet, transvet, zout en suiker er maximaal in 100 gram van het product mag zitten en hoeveel vezels er minimaal in het product moeten zitten. Sommige producten uit een productgroep staan wel in de Schijf van Vijf, andere producten uit dezelfde productgroep niet. Bijvoorbeeld witbrood staat niet in de Schijf van Vijf omdat er te weinig vezel inzit. Volkorenbrood staat wel in de Schijf van Vijf.

  Voor elke productgroep in de Schijf van Vijf zijn deze criteria anders. Bij het opstellen van de criteria zijn verschillende overwegingen gemaakt:
 • Wat komt van nature voor in een productgroep? Bijvoorbeeld het criterium voor suiker in melk is gebaseerd op de hoeveelheid suiker dat er van nature in melk zit.
 • Is er voor het maken van het product zout of suiker nodig? Bijvoorbeeld voor brood of kaas is zout nodig om het te maken.
 • Blijft er voldoende keuze over voor de consument? Voor groente is er bijvoorbeeld heel veel keuze in verse groente en diepvriesgroente zonder zout. We hebben daarom voor groente als criterium gesteld dat er aan groente in de Schijf van Vijf geen zout is toegevoegd. Blikgroenten met toegevoegd zout staat daarom niet in de Schijf van Vijf. In peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten, bruine bonen) is er veel minder keuze in ongezouten soorten. Voor peulvruchten is daarom wel een criterium voor zout opgesteld. Peulvruchten in blik of glas die onder het criterium voor zout blijven, staan in de Schijf van Vijf.

Producten met meerdere elementen

Producten die bestaan uit alleen maar Schijf van Vijf-producten staan zelf ook in de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld zilvervliesrijst met linzen of volkorenbrood met noten. Ook voor maaltijden hebben we criteria opgesteld. Een maaltijd die past in de Schijf van Vijf bestaat uit Schijf van Vijf-producten met maximaal 2 kleine toevoegingen buiten de Schijf van Vijf. 

Altijd buiten de Schijf van Vijf

Sommige productgroepen staan helemaal buiten de Schijf van Vijf. Dit zijn de productgroepen waarvan de Gezondheidsraad adviseert om er zo min mogelijk van te eten of ze te vervangen door andere producten, zoals suikerhoudende dranken, alcoholische dranken en bewerkt vlees. Ook vallen productgroepen die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon buiten de Schijf van Vijf, zoals koek en snoep.

Meer lezen?

Bekijk de  Richtlijnen Schijf van Vijf (pdf 11,4 MB) voor een uitgebreide onderbouwing.
sluiten
Geeft de app ook allergie-informatie?
De app geeft momenteel geen specifieke allergie-informatie. Helaas kunnen we de betrouwbaarheid van de door fabrikanten verstrekte gegevens niet garanderen. Tijdens de verwerking van alle gegevens constateerden wij fouten in de allergeneninformatie. Daarom is besloten deze informatie voorlopig niet aan te bieden. We zijn in beraad over een nieuwe oplossing en hopen de informatie bij een nieuwe versie wél te kunnen geven.
sluiten
Is de app altijd up-to-date?
Producten, en dus etiketten willen nog weleens veranderen. Uniek aan deze app is dat de productinformatie afkomstig is van databanken waarin de fabrikanten hun gegevens actueel houden. Wijzigingen worden direct doorgevoerd in de app en zo blijven de gegevens up-to-date.
sluiten
Kan ik in de app zien of er E-nummers in het product zitten?
E-nummers staan genoemd onder de ‘Ingrediënten’, dit is verplicht. Soms staan ze genoemd als E-nummers, soms onder hun gewone naam. E330 wordt dan ‘citroenzuur’ en E300 wordt ‘vitamine C’. Zo kunnen er toch E-nummers in een product zitten, ook al staan ze niet zo letterlijk vermeld op de verpakking. Meer informatie over  E-nummers
sluiten
Waar vind ik meer informatie over het etiket?
Op onze etiketpagina’s lees je alles over wat er op het etiket staat en wat je hiermee kunt.
sluiten
Staan alle producten in de app?

Verreweg de meeste producten die je in de grote supermarkten kunt kopen staan in de app. Helaas nog niet alles en er doen een paar supermarkten nog niet volledig mee. Zo heeft Lidl nog geen gegevens bij ons aangeleverd en Aldi een deel van het assortiment. We zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat straks alle producten in de app staan en vertrouwen erop dat missende gegevens worden aangeleverd. 

sluiten
Waarom staan zoveel producten die ik scan buiten de Schijf van Vijf? Eet ik dan ongezond?
Veel producten in de supermarkt staan niet in de Schijf van Vijf. Van sommige producten is dat duidelijk: snoep, koek, en zoute snacks dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Andere producten lijken misschien gezond, maar staan toch niet in de Schijf van Vijf. Denk hierbij aan groente uit pot, macaroni, soep, ontbijtgranen of een maaltijdsalade. Dit is dan bijvoorbeeld omdat er zout of suiker aan is toegevoegd, het product weinig vezels bevat of omdat er veel van de ingrediënten niet in de Schijf van Vijf staan. In deze gevallen is er een gezondere keuze te maken die wel in de Schijf van Vijf staat. De ‘Kies Ik Gezond?’-app biedt alternatieven om het zoeken naar producten die wel in de Schijf van Vijf staan makkelijker te maken. En af en toe iets eten buiten de Schijf van Vijf mag natuurlijk best. 
sluiten
Hoe zit het met mijn privacy?
In de app worden geen persoonsgegevens verwerkt. Er hoeft bijvoorbeeld geen account aangemaakt te worden. We houden wel algemene statistieken bij om het gebruik van de app te kunnen analyseren en de app op die manier te kunnen verbeteren. Deze statistieken zijn niet tot individuen te herleiden.
sluiten
Waarom lukt het scannen van producten soms niet?

Dit kan verschillende redenen hebben:

 1. Er is te weinig licht. Door de cameralamp op de telefoon aan te zetten kun je dit oplossen.
 2. Er is te veel beweging waardoor de camera niet kan scherpstellen. Door het product neer te leggen kun je dit verhelpen.
 3. Bij sommige wat oudere toestellen is de camera niet goed genoeg om de streepjescode snel te kunnen scannen. 
 4. De internetverbinding via 3G/4G kan het niet goed doen. In sommige supermarkten is de dekking helaas niet optimaal. Sommige supermarkten bieden een wifi-verbinding aan.
 5. De wifi-verbinding in de supermarkt doet het niet goed. Dit kan opgelost worden door de wifi-verbinding uit te zetten en over te gaan op het 3G/4G netwerk.
 6. De streepjescode is niet opgebouwd volgens de geldende criteria en wordt niet herkend.

Het is bij ons bekend dat het scannen bij sommige toestellen, die werken met de Android-versie van de app, lastig gaat. Wij werken hard aan een oplossing.

sluiten