Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.

Nathalie ging besparen op haar boodschappen

"Ik wil graag mijn zoontje het goede voorbeeld geven"

Toen bij het gezin van de Zeeuwse Nathalie 1 inkomen wegviel, moesten ze zuiniger gaan leven. Erg vervelend, maar Nathalie nam meteen het initiatief door minder eten weg te gooien en meer zelf te gaan koken. Het was even wennen, maar gaandeweg werd het een automatisme. “Ik bespaar er veel geld mee, en het geeft een goed gevoel dat ik aan het milieu denk.”
Stel: jij of je partner moeten het ineens met minder geld doen, voor jullie zelf en je zoontje van 2. Wat doe je? Rustig blijven, dat is wat Nathalie deed toen het haar overkwam. Niet in paniek schieten maar goed kijken waarop je kunt besparen.“Ik dook het internet op en ging weblogs lezen over eenvoudig leven en zuinig leven. Toen bedacht ik dat het zonde is om eten weg te gooien. Ik las hoeveel geld je kunt besparen als je beter met je eten omgaat: honderden euro’s per jaar. Ik ben heel simpel begonnen door de kapjes van brood op te gaan eten. Hoewel onze financiële situatie inmiddels is verbeterd, bedenk ik nog steeds nieuwe manieren om op eten te besparen. Ik word er gewoon erg blij van.”

Tips om te besparen

Om zo veel mogelijk te besparen, doet Nathalie verschillende dingen. Ze gaat creatief met restjes om, gebruikt altijd een boodschappenlijstje, en weet wat ze in huis heeft. “Het is een manier van leven,” zegt ze zelf. “Het klinkt misschien moeilijk en lijkt veel werk, maar dat valt mee als je er handigheid in krijgt.”

Maak een weekmenu

“Op zondag of maandagochtend bedenk ik wat we maandag tot en met donderdag gaan eten. Vrijdag laat ik dan nog even open. Op maandag doe ik dan boodschappen. Het is fijn dat ik er niet meer elke dag over na hoef te denken. Ik denk bij het maken van het menu na hoe ik ingrediënten de hele week kan gebruiken. Wortels eten we bijvoorbeeld eerst gekookt, daarna in een gerecht met hutspot, en dan in de wortelsoep.”

Gebruik je vriezer

“Als we vlees hebben gekocht, dan maak ik er porties van. Ik reken 250 gram met zijn drieën en die portie vries ik dan in. Brood vries ik gelijk in, ik haal er elke dag uit wat we nodig hebben. Als we groente over hebben, een beetje broccoli bijvoorbeeld, dan doe ik dat allemaal in een bakje in de diepvries. En als ik genoeg restjes verzameld heb, dan maak ik daar bijvoorbeeld shepherd’s pie mee, met aardappelpuree en gehakt. Of omelet.”

Weeg je eten af

“Ik weeg zoveel mogelijk af. Voor aardappelen gebruik ik 480 gram voor ons allemaal, met schil. Voor de groentes reken ik minstens 500 gram voor ons drieën. Het advies is wel wat meer tegenwoordig, dat weet ik, maar dat krijgen wij niet op. Vlees weeg ik ook af. Ik weet bijvoorbeeld dat we 2 kippenpoten eten met zijn tweeën. Pasta weeg ik ook, en ik gebruik 1 kopje per persoon voor rijst. Afwegen heeft als extra voordeel dat je niet gauw meer te veel eet.”

Houd bij wat je in huis hebt

“Ik heb een notitieblokje waarin ik opschrijf wat er in mijn diepvries zit en wanneer ik het heb ingevroren. Dan kan ik zien wat op moet en wat we nog hebben liggen. Ik noteer het op volgorde van datum. Het oudste staat bovenaan, dat maak ik het eerst op. Ik schrijf ook de datum op stickers en plak die op de bakjes. Wat erin zit schrijf ik er ook op, want soms weet je dat niet meer.”

Zoek uit hoe je iets het beste kunt bewaren

“Ik heb een handige kaart van het Voedingscentrum hangen hoe lang je iets kunt bewaren en ik kijk regelmatig op de website.”

Maak je restjes op

“Ik gebruik internet ook om recepten te zoeken voor restjes. Als ik champignons over heb, dan zoek ik er een gerecht bij. Hutspot met aardappel en champignons bijvoorbeeld. Overgebleven groente kun je met krieltjes eten of in een omelet. Beetje kruiden erbij en knoflook en je hebt een lekker (bij)gerecht.

"Als ik champignons over heb, dan zoek ik daar op internet een gerecht bij"


Mijn zoontje had laatst een appel half opgegeten. Die snijd ik dan in plakken en bak ik in de pan, lekker voor op brood. En als mijn zoontje de rijst niet opeet, warm ik dat restje op met suiker en margarine erdoor, en dan heb ik een heerlijk toetje.”

Slim in de supermarkt

Toen Nathalie nog geen boodschappenlijstje gebruikte, kwam ze weleens thuis met dingen die ze niet nodig had. Of ze liep lang te dwalen in de winkel. “Ik maak nu een lijstje en neem dat mee naar de winkel. Anders voel ik me zo verloren. Het eten is dan een groot vraagteken. En dan zoek je in de winkel naar antwoorden. Nu ben ik sneller de winkel uit en ik koop niet te veel.” Ook let ze op de datum van de melk en eieren. “Ik koop altijd de datum die het verst weg ligt. En ik vraag me altijd af of we het wel opdrinken in een paar dagen.” “Ik koop ook weleens dingen die niet op het lijstje staan. Zoals thee en koffie. Of als er iets in de aanbieding is wat lang houdbaar is."

"Ik wil graag goed bezig zijn voor het milieu."

Haar tip: leg een voorraadje aan maar niet te veel en houd bij wat je nog in huis hebt. "We hebben altijd basisdingen in huis zoals pasta, suiker en kruiden. We hebben altijd minstens 1 brood in de diepvries. Zo hoeven we niet telkens naar de winkel als iets op is.”

Besparen is een ontdekkingsreis

“Mijn tip voor mensen die minder willen verspillen is: wees creatiever als je iets over hebt. Kijk op internet en voer je ingrediënten in. Moet je kijken wat je er allemaal mee kan. Probeer het gewoon en neem er de tijd voor. Kies iets wat je lekker lijkt. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Ik word er zelf heel blij van als ik ervoor heb gezorgd dat we niks hebben weggegooid, en dat een nieuw gerecht ook nog eens heel lekker was. Zo voelt eten besparen echt als een ontdekkingsreis.”

Voorbeeldfunctie als moeder

Nathalie’s belangrijkste reden om minder voedsel weg te gooien, was geld besparen. Maar het levert ook iets anders op. Iets dat misschien voor haar nog wel belangrijker is: het milieu en haar voorbeeldfunctie voor haar zoontje. “Het is een goed gevoel dat ik goed voor het milieu bezig ben. Het kost zoveel energie om alles te maken, zeker vlees. Ik besef dat ik een klein steentje bijdraag, maar ik doe wat ik kan. Ook wil ik mijn zoontje leren hoe hij goed met voedsel omgaat. Een goed voorbeeld zijn dus. Als ie ouder wordt zal hij het zelf allemaal uit moeten vinden, maar ik wil hem een goede basis meegeven.”

Over Nathalie

Nathalie Gerritsen is 34 jaar en woont in Hulst. Ze is getrouwd en heeft een zoontje van 2 (Kjeld) voor wie ze fulltime zorgt.

Ook besparen?