“Ik houd een goede balans en ga bewust met mijn voeding om”
Bij Samira werd een paar jaar geleden diabetes type 2 ontdekt. Ze kreeg medicijnen voorgeschreven en moest op haar voeding gaan letten. Nu weet ze door bewust te eten haar bloedglucosewaarden goed onder controle te houden.
Geen symptomen, toch diabetes type 2
Bij Samira waren er geen duidelijke verschijnselen of klachten van diabetes. Toch bleek haar bloedglucosegehalte veel te hoog. "Ik ging naar de huisarts vanwege haaruitval, zonder te vermoeden dat de oorzaak daarvan een chronische aandoening kon zijn. Er zijn verschillende bloedonderzoeken gedaan en hierin kwam naar voren dat mijn bloedglucose veel te hoog was. Toen is bij mij de diagnose diabetes type 2 vastgesteld."
Gezond en regelmatig eten met hulp van de diëtist
De huisarts schreef medicatie voor en stuurde Samira door naar een diëtiste. Hier kreeg ze advies over voeding bij diabetes. "Ik heb geleerd om beter te letten op de tijden dat ik eet. Met regelmaat eten en zorgen dat er niet te veel tijd tussen mijn maaltijden zit, helpt mij om mijn bloedglucose stabiel te houden."
Ook kreeg Samira inzicht in welke producten ze beter wel of juist niet kan nemen. "Ik dronk regelmatig vruchtensap, maar de diëtist vertelde me dat daar heel veel suiker in zit. De vitamines die in zulke sappen zitten kun je beter binnenkrijgen met het eten van fruit en groente. Dat eet ik nu meer en suikerhoudende dranken zoals vruchtensap en frisdrank laat ik staan. Ook doe ik geen suiker meer in de thee of koffie. Verder neem ik nu volkorenbrood en kies ik voor yoghurt in plaats van pudding. En dan geen yoghurt met een smaakje of toegevoegd fruit, maar gewoon de naturel versie. Ik was nooit te zwaar, maar door bewuster te koken en te eten ben ik toch een paar kilo kwijtgeraakt."
Voldoende beweging
Naast aanpassingen in haar voedingspatroon is Samira ook meer gaan bewegen. "Ik pak nu eigenlijk altijd de fiets en laat me niet verleiden om de auto te nemen, zelfs niet als het wat minder weer is. Ook zit ik in een wandelclubje waarmee ik 1 of 2 keer per week ga wandelen. We zijn lekker buiten in het bos en het is ook nog eens erg gezellig. Door de combinatie van medicatie, beweging en gezonde voeding kan ik mijn bloedglucose goed stabiel houden."
Diabetes type 2 in de familie
Mensen bij wie diabetes type 2 in de familie voorkomt hebben een grotere kans om ook de ziekte te krijgen. De opa en oom van Samira hadden ook al diabetes. Onlangs werd bij nog iemand in de familie diabetes ontdekt. "Nadat bij mij bekend werd dat ik diabetes heb, adviseerde ik mijn broer om ook zijn bloed te laten onderzoeken. Hij was eerst wat lacherig, maar vertelde later dat hij vaak naar de wc moest en steeds dorst had. Ik heb zulke typische symptomen van diabetes nooit gehad, maar bij hem was het vrij duidelijk. Na onderzoek bleek hij inderdaad ook diabetes type 2 te hebben."
Balans houden
Bij feesten houdt Samira rekening met haar diabetes. "Op feestjes staat er vaak allerlei eten op tafel. Iedereen moet lekker nemen waar hij of zij zin in heeft. Ik let op mezelf en pak gezonde dingen die ik lekker vind, zoals salades en vis. En ik vraag om water of thee zonder suiker. Soms gebeurt het ook wel dat ik op een feestje net wat meer eet. De dag erna of ervoor probeer ik dan een balansdag te doen, met wat meer beweging en net wat minder eten. Ik houd een goede balans en ga bewust met mijn voeding om. Zo blijft mijn gewicht op peil en kan ik goed met mijn diabetes omgaan."
Over Samira
Samira is 55 jaar en woont samen met haar man in Roermond. Ze geeft Arabische lessen en doet allerlei vrijwilligerswerk. Ze heeft twee dochters die inmiddels beiden de deur uit zijn.
Hoe herken je diabetes type 2?
De hoge bloedglucosewaarden bij diabetes type 2 geven verschillende directe klachten, zoals moeheid, dorst, droge mond, slecht genezende wondjes, kortademigheid, veel plassen en infecties die vaak terugkomen (zoals blaasontsteking). Herken je deze klachten? Ga dan naar je huisarts.
Aan het begin hebben mensen met diabetes type 2 vaak weinig tot geen verschijnselen. Daardoor kun je de ziekte soms al jarenlang hebben voordat deze ontdekt wordt. Ben je veel te zwaar of zit diabetes type 2 in je familie, dan is je kans op diabetes type 2 wat groter. Twijfel je? Ga dan ook naar de huisarts.