Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hart- en vaatziekten

Bekijk hier de informatie over voeding en hart- of vaatziekten en de materialen die je kunt inzetten.
bloeddruk opmeten

Adviezen in het kort

Eten volgens de Schijf van Vijf is de basis, ook voor mensen met hart- en vaatziekten. In de Schijf van Vijf staan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten en vis. Raad die producten dus vooral aan. Bij hart- en vaatziekten wordt iets meer vis aanbevolen, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week.

Voor mensen met hart- en vaatziekten is het verder vooral belangrijk om:

  • Roomboter en harde margarine te vervangen door oliën en zachte margarine of halvarine.
  • Voor halfvolle of magere zuivelproducten en voor 20+ of 30+ kaas te kiezen in plaats van de vette varianten.
  • Niet veel vlees te eten en te variëren met vis (1-2 porties per week), peulvruchten, ei en ongezouten noten.
  • Niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.
  • Geen alcohol te drinken.

Ga naar alle voedingsadviezen bij hart- en vaatziekten, inclusief handige video. En als je patiënt te zwaar is, kijk dan ook bij overgewicht.

Producten met plantensterolen kunnen een bijdrage leveren aan het verlagen van het LDL-cholesterol. Maar raad geen rode gist rijst aan. Dat kan schadelijk zijn. Het slikken van visoliesupplementen is niet effectief voor het verlagen van het LDL-cholesterol. Lage doseringen leveren geen gezondheidswinst en over het effect van hoge doseringen is niet duidelijk of het gezondheidswinst oplevert of niet.

Tools voor praktijk en patiënt