Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Recepten met peulvruchten

Gezond koken met bonen, linzen en kikkererwten

Peulvruchten zijn gezond

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. En ze bevatten eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom adviseren we om iedere week peulvruchten te eten. Op deze pagina vind je allerlei lekkere recepten met peulvruchten.  


Wat zijn peulvruchten en hoe maak je ze klaar?

Onder peulvruchten verstaan we: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Peulvruchten kun je zowel gedroogd als in blik of in een stazak kopen. En klaarmaken is makkelijk!

Stoofschotel met kikkererwten

Deze makkelijke stoofschotel met kikkererwten is zo gemaakt. Haal de pannen uit de kast en kook mee!

De lekkerste recepten met bonen 

Bonenburgers

Duurzame burgers

Witte bonensalade met peultjes en radijs

Gezond genieten

Pompoensoep met zwarte boontjes en gebakken paddenstoelen

Ideaal seizoensgerecht

Bloemkoolcurry met kidneybonen

Zet een beetje India op tafel

Genieten van recepten met linzen

Miljuschka’s linzencurry

Heerlijk gekruid

Linzensalade met walnoten en geitenkaas

Lekker luxe

Linzen in kokossaus

Makkelijk en voedzaam

Turkse linzensoep (mercimek çorbasi)

Een soep met pit

Lekker variëren: recepten met kikkererwten 

Indiase pompoencurry met kikkererwten

Een gouden combinatie

Auberginetajine met kikkererwten

Met zoete gedroogde abrikozen

Kikkererwtenburgers

Krokant gebakken

Kikkererwtensalade met gegrilde zoete ui

Tijd voor peulvruchten

Lekker uit de Schijf van Vijf

Omdat peulvruchten zo gezond zijn, hebben ze een glansrol in de Schijf van Vijf. Ze bevatten eiwitten, vezels en ijzer en zijn goed voor je cholesterol.

Goede vleesvervangers

In sommige opzichten zijn peulvruchten een betere keuze dan vlees: ze bevatten geen verzadigd vet, geen zout (tenzij het aan de pot is toegevoegd) en veel vezel.