- Zorg ervoor dat de temperatuur in je vriezer -18 °C of kouder is. Er kunnen dan geen bacteriën groeien.
- Als een product tegen de houdbaarheidsdatum loopt, bedenk dan dat je de meeste producten alsnog in kan vriezen. Ontdooi ze wanneer je ze nodig hebt en eet ze dan binnen 24 uur op.
- Als je een niet voorverpakt product invriest, doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum.
- Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door ze eerst kort te koken (2 minuten) voordat je ze gaat invriezen. Je kunt de groente nu nog maanden bewaren.
- Ontdooi je vriezer 1 keer per 3 maanden.
- Verhit je eten altijd goed na het ontdooien. Dat geldt voor ingevroren maaltijdrestjes en -kliekjes, vlees- en visproducten én groentes.
Hoelang houdbaar in de vriezer?
- Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies.
Er zijn een aantal uitzonderingen:
- Brood en slagroomgebak: 1 maand
- Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
- Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
- Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
- Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)
Als je het om een voorverpakt diepvriesproduct gaat, dan kun je de houdbaarheidsdatum en ontdooi- en bereidingsinstructies op de verpakking aanhouden.
sluiten