Elk jaar bepaalt Zone.college Enschede een nieuw
verbeterdoel voor de schoolkantine. Al een paar jaar schittert de gouden
Schoolkantine Schaal in de school. Tijd voor nóg een stapje gezonder en
duurzamer, met als nieuw doel niveau ideaal. Met de nodige tijd, energie en
hulp is dat gelukt! Als enige school in Nederland hebben ze nu een ideale Schoolkantine
Schaal.
Een uit de hand gelopen hobby
Al een paar jaar is Jeffry Brummelhuis actief bezig met
de Gezonde Schoolkantine. Hij is naast (praktijk)docent ook Gezonde School
Coördinator op Zone.college Enschede. Samen met zijn collega’s van de afdeling
Voeding en de afdeling Economie runt hij 5 dagen per week de schoolkantine. Dat
doet hij met veel plezier: “Er zit veel werk in het gezonder en duurzamer maken
van de schoolkantine. Als je het net als ik er leuk vind om te doen, een beetje
als een uit de hand gelopen hobby, dan is er veel mogelijk.”
Ook is de juiste ondersteuning belangrijk. “Als
jouw school het toelaat om je te verdiepen en tijd geeft om alles in goede
banen te leiden, dan kun je wat bereiken. Wat ik nu doe is iets wat al een paar
jaar loopt en niet iets van vandaag op morgen.”
Helpende hand van een Adviseur Eetomgevingen
In het proces naar een ideale schoolkantine kon Jeffry
met vragen en uitdagingen terecht bij Adviseur Eetomgevingen Sanne Castelijns
van het Voedingscentrum. “Door in gesprek te blijven met het Voedingscentrum en
te kijken wat er net even anders kan, kom je tot een gezondere en duurzamer
voedselaanbod. Samen met Adviseur Eetomgevingen Sanne keken we bijvoorbeeld hoe
de gemaakte broodjes zo aangepast konden worden dat deze voldoen aan de eisen
voor niveau ideaal. En ook de materialen en tools die ik kreeg aangereikt waren
behulpzaam. Bijvoorbeeld de waaier met recepten die zijn ingezonden door
scholen. Dit geeft weer inspiratie voor gerechten in onze kantine.”
Leerlingen aan zet
De inspiratie komt ook van binnenuit de school. Zo hebben
de derdejaarsleerlingen de opdracht meegekregen om een gezonde warme snack te
bedenken. “Dit is niet eenvoudig”, vertelt Jeffry, “maar wanneer ze erin slagen
gaat deze snack echt gemaakt en verkocht worden in de kantine. Ook duurzaamheid
is een thema waar leerlingen zich bewust mee bezighouden. Bijvoorbeeld door na
te denken over de vraag wat je kunt doen met oud brood. Wat kunnen we daarmee
maken in plaats van weggooien?”
Groen bezig als groene school
“Samen kleuren we de wereld groen” is een motto van
Zone.college. Ze streven naar een duurzamere wereld waarin zuinig wordt omgegaan
met onze natuur. Zo min mogelijk voedsel verspillen is daarbij een concrete
actie.
Jeffry: “Eigenlijk verkopen we elke dag alles wat er
gemaakt is. Soms moeten we last minute zelfs nog bij maken. Maar soms gebeurt
het wel eens dat we te veel broodjes afbakken. Als deze niet verkocht worden,
verkopen we ze later op de middag voor €1. En hebben we richting het weekend
verse producten liggen die echt op moeten zoals sla, dan brengen we dit naar de
afdeling Dier. Zo belandt eten niet in de prullenbak, maar kan het gevoerd
worden aan de dieren.”
Pizza’s bezorgd op school
Net als bij veel scholen is er in de omgeving van
Zone.college Enschede allerlei eten en drinken te koop. Zo zit er ook een
pizzaketen in de buurt. “Een tijd geleden gingen leerlingen daar pizza’s
bestellen”, vertelt Jeffry. “Ik ben daar langs geweest en ben het gesprek
aangegaan met de bedrijfsleider. Hij begreep dat wij als school niet blij waren
dat leerlingen pizza’s binnen de school aten en dit dan ook niet langer zouden
toestaan. Om hierbij te helpen gaf de bedrijfsleider aan dat zij geen bezorgingen
meer naar de school zouden doen. Hiervoor had ik veel respect, omdat het voor hen
wel inkomen is.”
Trots op bereikte doel
Met 5 dagen per week allerlei soorten broodjes, wraps en
andere snacks is er binnen de school nog genoeg keuze voor de leerlingen. En
dat aanbod is lekker én gezond, waardoor Zone.college Enschede de ideale
schoolkantine schaal heeft binnengesleept. “Als enige schoolkantine van
Nederland bieden we alleen maar producten uit de Schijf van Vijf aan. Daarmee
hebben we ons doel behaald en dat maakt ons super trots. Maar wat ons eigenlijk
nóg trotser maakt is dat we dit elke dag samen met de leerlingen en collega’s
weer waarmaken.”
Benieuwd hoe je de stap naar een ideale schoolkantine
zet? Kijk wat het inhoudt.
Lees
ook het nieuwsbericht ‘De gezondste (school)kantine van Nederland staat in Enschede’.