Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Het gezonde voorbeeld geven in de kinderopvang

Een koekje bij de thee hoort erbij. Op pasta hoort kaas. Spruitjes die lust ik niet… Zeg jij dat soort dingen weleens waar de kinderen bij zijn? Als pedagogisch professional ben jij hun grote voorbeeld. Ze kopiëren jouw gedrag ook op het gebied van eten. Geef het gezonde voorbeeld en ze zullen je daarin volgen. Op deze pagina laten we je zien hoe je dat doet.

Voorbeelden van gezond gedrag stimuleren

  • Eet samen tijdens de lunch bijvoorbeeld groente. Je kunt de hele maaltijd mee-eten. Maar je kunt ook een klein hapje mee-eten om het goede voorbeeld te geven, maar niet direct een volledige portie. Dan kun je op een ander moment je eigen lunch buiten het zicht van de kinderen eten.
  • Eet bijvoorbeeld fruit en snackgroente als tussendoortje en drink water of thee zonder suiker. En snoep of snack geen producten die je niet aan de kinderen geeft, waar de kinderen bij zijn.
  • Maak gezond eten leuk, dan gaan kinderen eerder nieuwe dingen proeven. Vertel bijvoorbeeld dat je van wortelen goed kan zien.
  • Samen koken met kinderen kan een onvergetelijke ervaring voor ze zijn. Zo ontzettend leuk en leerzaam om bijvoorbeeld hun eigen ei te mogen pellen voor de lunch of zelf groente en fruit te wassen. Het is ook nog eens goed voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Op deze pagina vind je inspiratie voor kookactiviteiten met kinderen bij de kinderopvang.
  • Bedenk dat je ook een voorbeeld kan zijn met hoe je eet. Zorg bijvoorbeeld dat je eet met aandacht, zonder beeldschermen.

Waar kun je op letten als je eten gaat bestellen?

  • Bestel producten en maaltijden voor de locatie met een open blik. Neem hierin niet te veel je eigen voorkeuren en eetgewoonten mee. Bedenk dat kinderen nog een onbeschreven blad zijn en gezond gedrag kunnen aanleren. Probeer van alles uit en kijk zonder oordeel wat de kinderen ervan vinden. Goed om te weten: Soms zal een kind wel 10 keer moeten proeven voordat hij aan een smaak gewend is.
  • In maaltijden voor kinderen, en dan in het bijzonder voor kinderen onder 4 jaar, wordt geen zout toegevoegd. Hierdoor smaakt een maaltijd wellicht een beetje anders dan je thuis gewend bent. Toch is het van belang dat dit niet wordt toegevoegd omdat de nieren van kleine kinderen het nog niet kunnen verwerken.
  • Let erop dat nog niet al het beleg geschikt is voor jonge kinderen. Zo is bijvoorbeeld harde kaas voor baby’s en jonge kinderen tot 4 jaar niet geschikt omdat er te veel zout in zit. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf, kant-en-klare plakken voor op de boterham en smeerkaas. Bekijk op deze pagina wat geschikt beleg is voor kinderen.