Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wanneer is iets voedselverspilling? Nederlanders onderschatten hun eigen verspilgedrag

Melk over de datum weggooien, een restje avondeten in de afvalbak schuiven of oud brood bij het vuilnis: is dit allemaal voedselverspilling, of niet? Het Voedingscentrum onderzocht wat Nederlanders zien als verspilling. Uit de resultaten bleek dat de meningen hierover verschillen. Ook blijkt dat consumenten onderschatten hoeveel voedsel ze verspillen.

Een halve avocado van een dag oud, een droog kapje brood of aardbeien met beurse plekjes in de afvalbak is voedselverspilling, daar zijn de meeste consumenten het over eens. Dat geldt ook voor overblijfsels van het avondeten weggooien: maar liefst 83% ziet dit als verspilling. Opvallend is dat dit percentage er heel anders uitziet wanneer het gaat om een restje eten weggooien dat al te lang in de koelkast staat. Dit ziet slechts 50% als verspilling, terwijl het eigenlijk precies om hetzelfde eten gaat. Over melk weggooien die over de datum is zijn de meningen ook verdeeld. 41% vindt dit geen verspilling, 48% wel.

Alle kleine beetjes tellen op

Het weggooien van een kliekje uit de koelkast lijkt misschien vrij onschuldig: het kan anders voelen dan wanneer je restjes van een maaltijd direct vanaf je bord de afvalbak inschuift. Toch tellen alle kleine beetjes op. In Nederland verspillen we thuis nog steeds zo'n 33 kilo eten per persoon per jaar. Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel zijn de meest verspilde producten. Opvallend is dat 81% van de Nederlanders denkt (veel) minder te verspillen dan gemiddeld. Daarmee wordt het eigen verspilgedrag onderschat. Dit terwijl vrijwel alle Nederlands ook aangeven hun best te willen doen om zo weinig mogelijk te verspillen. Inzicht hebben in hoeveel je eigenlijk weggooit kan helpen bij het voorkomen hiervan.

Tips om minder te verspillen

Natuurlijk moet je bedorven voedsel niet opeten, maar je kunt bederf wél voorkomen. Als je het lastig vindt om restjes op te krijgen, kun je allereerst voorkomen dat je eten overhoudt door ingrediënten goed af te wegen. Een keukenweegschaal of een portiemaatbeker zoals het Eetmaatje kan hierbij helpen. Toch wat te veel gemaakt? Zet je restjes op een zichtbare plek in de koelkast, bijvoorbeeld op ooghoogte. Of beplak producten die eerst op moeten met bijvoorbeeld schilderstape of Eerst op tape. Wanneer het je niet lukt om restjes op korte termijn op te eten, kun je ze ook invriezen.

Ook vóór het koken kun je al maatregelen nemen om minder te verspillen. Check je voorraad voor je naar de winkel gaat, maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan. Zo ben je minder geneigd dingen te kopen die je niet nodig hebt. Houd ook de houdbaarheidsdatums van je voorraad in de gaten en probeer alles tijdig op te maken. Heb je toch een product dat over de datum is, check dan om welke soort houdbaarheidsdatum het gaat, want mogelijk hoef je het niet weg te gooien. Gaat het om een product met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) dan kun je na de datum kijken, ruiken en proeven of het nog goed is. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op melk en yoghurt. Het kan zijn dat de kwaliteit iets is achteruitgegaan, maar meestal smaakt het nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Bij een product met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) moet je het voor of op de datum gebruiken of invriezen. Daarna is het mogelijk niet meer veilig om het te eten, dus – hoe zonde ook – gooi het dan weg.

We weten dat bijna alle Nederlanders hun best willen doen om minder te verspillen. Toch is er echt nog veel winst te behalen. Bekijk alle tips om minder te verspillen op de website van Samen Tegen Voedselverspilling.

Voor de pers

Wil je meer weten of heb je vragen? Bel 070-3068883 of mail naar media@voedingscentrum.nl.

Het onderzoek naar voedselverspilling is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum. Bekijk alle resultaten van het onderzoek. De infographic met de onderzoeksresultaten is op aanvraag beschikbaar.

Voedingscentrum is aangesloten bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Namens deze stichting zijn we verantwoordelijk voor de communicatie voor consumenten.