Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

In stappen naar een gezondere en duurzamere omgeving

Elke omgeving met eten en drinken noemen we een eetomgeving. Denk aan het treinstation, tankstation, stadion en festivalterrein. Maar ook het ziekenhuis, de bibliotheek en het zwembad. Help mensen in deze eetomgevingen om gezonder en duurzamer te kiezen! Hoe? Door je aanbod stap voor stap aan te passen richting de Schijf van Vijf en de gezondere en duurzamere keuzes opvallend en aantrekkelijk te presenteren.

De invloed van de eetomgeving

Veel mensen willen gezondere keuzes maken. Hoe help je ze daarbij?

Richtlijn Eetomgevingen

De Checklist Richtlijn Eetomgevingen helpt om eetomgevingen in stappen gezonder én duurzamer te maken.

Gezondere keuzes

Om het aanbod gezonder te maken volgens de Richtlijn Eetomgevingen zorg je dat er meer gezondere keuzes zijn. Bekijk de uitleg.

Richtlijnen Eetomgevingen voor Scholen en Bedrijfsrestaurant

Werk jij aan een gezondere schoolkantine? Of moet (of wil) je met je bedrijfsrestaurant voldoen aan MVI-inkoopcriteria van de Rijksoverheid? Ga dan voor een zilveren of gouden niveau volgens onze richtlijnen. Je kunt de Kantinescan gebruiken om aan te tonen dat je voldoet aan dat niveau.

Richtlijnen bedrijfsrestaurant

Lees alles over deze richtlijnen.

De Kantinescan

Onderzoek of je voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen en Bedrijfsrestaurants.

Gezonde Schoolkantine

Schoolkantines bieden we aparte ondersteuning.

Hoe meer, hoe beter

Hoe meer organisaties meedoen, hoe makkelijk het voor mensen wordt om gezonder en duurzamer te eten.

Sportomgeving

Zo zorg je voor een sportomgeving met gezond eten voor sporters, voor de gezondheid én het milieu.

Maaltijdaanbieders ouderen

Informatie en inspiratie voor maaltijdaanbieders die werken aan een beter aanbod.

Handvatten voor gemeenten

Bekijk onze handvatten om te werken aan de eetomgeving van jouw inwoners.

Lees ook:

  • Omgaan met verleidingen Elke dag maken we veel eetkeuzes. En die keuzes maken we niet allemaal bewust. Bijvoorbeeld geuren, reclame, aanbiedingen of een open koektrommel: het kan je allemaal verleiden...
  • Invloed fysieke omgeving op eetgedrag De leefomgeving bepaalt vaak direct of gezond gedrag mogelijk is. Met omgeving bedoelen we bijvoorbeeld thuis, school, buurt, werkplek, kantine, (tank)station en supermarkt.