Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De Richtlijn Eetomgevingen

Maak je eetomgeving gezonder en duurzamer en schuif op richting de Schijf van Vijf! Producten die je op een aantrekkelijke manier presenteert, in het zicht zet en makkelijk te pakken en te eten zijn, kiezen mensen sneller. Laat dat dus de gezondere en duurzamere opties zijn. Maar hoe doe je dit? Onze checklist helpt je op weg.

Aan de slag met de checklist

In een gezonde en duurzame eetomgeving zijn aanbod en presentatie beide belangrijk en ondersteunen elkaar. De checklist laat zien wat de gezondere keuzes zijn, en welke presentatie- en verkooptechnieken je kunt inzetten. Kijk waar je staat en bepaal je ambities!

Download hieronder de Checklist Richtlijn Eetomgevingen

We stellen je voor het downloaden 3 korte vragen, deze zijn niet verplicht om te beantwoorden. Je ziet 2 versies van de checklist. Een invulbare pdf: voor als je de checklist digitaal wil invullen. En een niet-invulbare pdf: voor als je de checklist wil printen.

Wat wordt jouw ambitie?

We adviseren om steeds een behapbare stap te kiezen. Het hoeft niet in één keer perfect. Tips voor een stap:

1. Maak het makkelijk

Zorg dat in ieder geval groente, fruit en water goed beschikbaar zijn.

2. Bied veel gezonde varianten aan

Kies een productcategorie waar je nog kunt verbeteren. Vervang bijvoorbeeld:

  • witbrood door volkorenbrood
  • 48+ kaas door 30+ kaas
  • volle zuivel door halfvolle zuivel

Of zet minder gesuikerde frisdranken neer of biedt alleen dranken zonder suiker aan.

Wat zijn gezondere keuzes?

3. Gezonde en duurzame keuzes stimuleren

  • Presenteer de gezondere en duurzamere keuze op een aantrekkelijke en opvallende manier.
  • Bied ook vegetarische of plantaardige opties aan.
  • Maak alleen reclame voor gezond eten en drinken.

Bekijk een aantal eerste simpele stappen in deze leaflet (pdf, 90 kB). Ook handig om draagvlak te creëren.

Deze stappen kunnen eetomgevingen zetten om het aanbod en de uitstaling gezonder te maken

Laat zien wat je doet!

Wil je communiceren dat je je eetomgeving gezonder en duurzamer maakt? Hartstikke mooi! Met die duidelijkheid zullen een hoop gasten blij zijn.

Leg ambities vast

Een eetomgeving verbeteren doe je niet alleen. Stel daarom samen ambities op én leg ze vast. Bijvoorbeeld in schriftelijk of online beleid, contractafspraken, aanbestedingseisen of een convenant. Evalueer dit bijvoorbeeld minimaal 1 keer per jaar. Zo weten medewerkers, leveranciers maar vooral ook je gasten waar ze aan toe zijn.

Speciaal voor sportlocaties en sportevenementen

Gebruik de checklists voor sportlocaties en sportevenementen gemaakt door JOGG op basis van onze Richtlijn Eetomgevingen.

Schoolkantines

Schoolkantines bieden we aparte ondersteuning in het werken met onze richtlijn. Ga naar de website van De Gezonde Schoolkantine.

Overheidsniveau Gezonde Catering

Op overheidsniveau wordt gewerkt met de MVI-inkoopcriteria voor catering/gezondheid. Die zijn vooralsnog gebaseerd op de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen (voorheen: de Richtlijnen Gezondere Kantines - pdf). Bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid en JOGG-gemeenten werken daarmee.

Op dit moment bekijken we hoe dit MVI-inkoopcriterium in lijn kan worden gebracht met de Richtlijn Eetomgevingen. Het Voedingscentrum heeft daarvoor het volgende voorstel gedaan, vanuit de checklist:

  • Je biedt water aan (bijvoorbeeld uit de kraan, een watertap of flesjes).
  • Je biedt verse (snack)groente en fruit aan.
  • In iedere productcategorie bied je minimaal 60% gezondere keuzes aan, hetzelfde geldt voor de automaten.
  • Op (vrijwel) alle opvallende plaatsen staan alleen gezondere keuzes.
  • Groente en fruit bied je aan op een manier dat ze makkelijk te eten zijn, bijvoorbeeld schoongemaakt en voorgesneden.
  • (In de wachtrij) bij de kassa/bar staan alleen gezondere keuzes of je biedt geen eten of drinken aan.
  • Afbeeldingen, reclamematerialen, merknamen en logo’s zijn vooral van Schijf van Vijf-producten.

Binnenkort volgt meer informatie!