Open de pdf (203 kB) of lees hieronder direct de factsheet.
Volledige literatuurlijst Suppletieadviezen vitamines, mineralen en spoorelementen
1. Gezondheidsraad.
Richtlijnen Goede Voeding 2006. Den
Haag: Gezondheidsraad 2006: publicatie nr 2006/21.
2. Gezondheidsraad.
Naar een voldoende inname van vitamines
en mineralen. Den Haag: Gezondheidsraad 2009: publicatie nr 2009/06.
3. Brink
EJ, et al. Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen - factsheet.
Den Haag: Voedingscentrum,
2014.
4. Van Rossum CTM, et al. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Bilthoven: RIVM
2011: RIVM rapport 350050006/2011.
5. Van Rossum CTM, et al.Dutch Food Consumption Survey in older
adults 2010/2012. Bilthoven: RIVM
2013: RIVM rapport 050413001/2013.
6. Ocké MC, et al. Dutch National Food
Consumption Survey - Young children 2005/2006. Bilthoven: RIVM 2007: RIVM rapport
350070001/2007.
7. Gezondheidsraad.
Naar een optimaal gebruik van foliumzuur.
Den Haag: Gezondheidsraad 2008: publicatie nr 2008/02.
8. Gezondheidsraad.
Evaluatie van de voedingsnormen voor
vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad 2012: publicatie nr 2012/15.
9. EFSA. Scientific Opinion on the Substantiation of a Health Claim Related to
Vitamin D and Risk of Falling Pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No
1924/2006 - EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA).
EFSA Journal, 2011. 9(9): 2382.
10. Gezondheidsraad. Briefadvies
over Vitamine K-suppletie bij zuigelingen. Den Haag: Gezondheidsraad 2010:
publicatie nr 2010/11.
11. Voedingscentrum. Rapportage
consultatieronde vitamine D- suppletieadviezen (inclusief vitamine K). Den Haag: Voedingscentrum 2011.
12. Dror DK, Allen LH. Effect of vitamin B12 deficiency on
neurodevelopment in infants: current knowledge and possible mechanisms.
Nutr Rev, 2008. 66(5): 250-255.
13. Baik HW, et al. Vitamin B12 deficiency
in the elderly. Ann Rev Nutr, 1999. 19: 357-377.
14. Lam JR, et al. Proton
pump inhibitor and histamine 2 receptor antagonist use and vitamin B12
deficiency. JAMA, 2013. 310(22):
2435-2442.
15. Gezondheidsraad, Voedingsnormen
Vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. Den Haag: gezondheidsraad 2003:
publicatie nr 2003/04.
16. De Groot C, et al.
Energy
intake and micronutrient intake in elderly europeans: seeking the minimum
requirement in the SENECA study. Age and
ageing, 1999. 28(5): 469-474.
17. Addolorato G. Chronic alcohol abuse and nutritional status: recent acquisitions.
Eur Rev Med Pharmacol Sci, 1998. 2:
165-167.
18. Northrop-Clewes CA, et al. Monitoring micronutrients in cigarette smokers. Clin Chim Acta, 2007. 377(1-2): 14-38.
19. Warenwetbesluit. Toevoeging
micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen. Besluit van 24 mei 1996. Tekst
geldend op: 21-05-2014.
20. EU. Regulation (EC) No 1925/2006 of the European Parliament and the Council
of 20 December 2006 on the Addition of Vitamins and Minerals and of Certain
other Substances to Foods. Publication of
European Union 30.12.2006.
21. EU.Verordening (EG)
Nr. 1170/2009 van de Commissie van 30 november 2009 tot wijziging van Richtlijn
2002/46/EG van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr.
1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft de lijsten van
vitaminen en mineralen en vormen daarvan die aan levensmiddelen, met inbegrip
van voedingssupplementen, mogen worden toegevoegd. Publicatieblad van de
Europese Unie 1.12.2009.
22. EU. Verordening (EU)
Nr. 1169/2011 van het Europees parlement en de raad van 25 oktober 2011
betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot
wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 van het
Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de
Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de
Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad,
Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr.
608/2004 van de Commissie. Publicatieblad van de Europese Unie 22.11.2011.
23. Gezondheidsraad. Naar
behoud van een optimale jodiuminname. Den Haag: Gezondheidsraad 2008:
publicatie nr 2008/14.
24. Verkaik-Kloosterman J, et
al. Inzicht in de jodiuminname van
kinderen en volwassenen in Nederland : Resultaten uit de
Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Bilthoven: RIVM 2012: RIVM Rapport
350090012.
25. National Institutes of Health - Office Dietary Supplements.
Iodine, factsheet for health
professionals. http://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/.
Juni 2011.
26. EFSA. Tolerable Upper
Intake Levels for Vitamins and Minerals - Scientific Committee on
Food/Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition, Allergies. Brussel: EFSA 2006.
27. EFSA. Scientific
Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of Vitamin D. EFSA Journal
2012. 10(7): 2813:1-45.
28. EFSA. Scientific
Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of calcium. EFSA Panel on Dietetic
Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal, 2012. 10(7): 2814.
29. EFSA. Scientific
Opinion on the Re-Evaluation of Mixed Carotenes (E160a (i)) and Beta-Carotene
(E 160a (ii)) as a Food Additive. EFSA Journal, 2012. 10(3): 2593.
30. WCRF. Food,
Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global
Perspective. (Second update).
Washington DC: American Institute for Cancer Research 2012.
31. Spanjersberg MQI, Jansen EHJM. Iron deficiency and overload in relation to nutrition. Bilthoven:
RIVM 2000: RIVM rapport 650250004.
32. Jansen E, Kienhuis A. Supplements
for the elderly: An inventory of vitamins and minerals available for elderly in
the Netherlands. Bilthoven: RIVM 2014: RIVM briefrapport 090143001/2013.
33. Gezondheidsraad. Naar
een adequate inname van vitamine A. Den Haag: Gezondheidsraad 2008:
publicatie nr 2008/26.
34. van Rossum CTM, et
al. Zoutconsumptie van kinderen en
volwassenen in Nederland : Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling
2007-2010. Bilthoven: RIVM 2012: RIVM rapport 350050007/2012.
35. EU. Verordening (EG)
Nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake
voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen, 2006, EU: Brussel.