Bezoekers van ziekenhuizen kunnen nauwelijks gezond eten vinden in de restaurants of bij de ziekenhuiskiosk, blijkt uit onderzoek van het AD.
Ik vind dat op z’n minst jammer en als ik het ronduit mag zeggen: ongelooflijk slecht. Een ziekenhuis is een plek die in al zijn poriën gezondheid zou moeten uitstralen. Dan is het toch totaal onlogisch als mensen daar geconfronteerd worden met een grotendeels snoep- en snackaanbod? Ziekenhuizen zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zorgen dat de meerderheid van het aanbod gezond is.
Een ziekenhuiswoordvoerder verdedigt in het AD het ongezonde eetbeleid van zijn werkgever door te stellen dat bezoekers en patiënten vrijheid van keuze hebben. En: “Bovendien zijn snacks soms nodig om aan te sterken. Dat klinkt paradoxaal, maar snacks worden bewust aangeboden om ondervoeding, wat een serieus probleem is, tegen te gaan.”
Ook ik ben een groot voorstander van keuzevrijheid. Maar dan moet er wel echte keuzevrijheid zijn. Als de grote meerderheid van het eten en drinken ongezond is, dan moet je wel bijzonder gemotiveerd zijn om toch die ene kiwi of beker met snoeptomaatjes te kiezen. Het aanbod stuurt ons gedrag immers in grote mate, blijkt uit steeds meer onderzoek.
En dan de bewering dat de snacks er liggen om ondervoeding tegen te gaan: hoe verzin je het? Natuurlijk zijn er patiënten die ondervoed zijn. Zij kunnen wel iets extra’s gebruiken. Maar om patiënten te verleiden tot het eten van chips, snoep en een broodje bal is geen goede optie. Mij lijken een broodje haring, een salade met avocado of een bakje ongezouten noten veel betere keuzes, als het ziekenhuis het goed voor heeft met zijn patiënten en bezoekers.
Gelukkig zijn er ook voorbeelden van ziekenhuizen waar men wel gezondheid wil uitstralen. Een ziekenhuis in Purmerend bereidt ter plekke verse maaltijdsalades en soep en legt in de presentatie van het eten de nadruk op de gezondere keuzes. Kijk, dat is nou precies wat ik van een ziekenhuis verwacht. Ik vind een ziekenhuis een gekke plek om volop snoep en snacks te verkopen. Als ik zin heb in een frietje, ga ik wel ergens anders heen.
Roy van der Ploeg, oud-woordvoerder