Van de metro naar de trein, en het laatste stuk op de OV-fiets. Mijn dagelijkse rit van Amsterdam-Oost naar het Voedingscentrum in Den Haag is een soort ‘OV-triatlon’ langs mensen, stoplichten en een heleboel reclameposters. De laatste tijd wordt mijn rustige triatlon regelmatig verstoord door reclames van energiedrankjes waar ik steil van (mijn fiets) achterover sla.
We kennen Red Bull natuurlijk als het energiedrankje dat ‘vleugels’ zou geven als je een oppepper nodig hebt. Wat overigens nogal overtrokken is, aangezien het enige verschil met een kop koffie een flinke lading suiker is. In de nieuwe campagne zien we dat een marathonloper, wielrenner en krachtsporter een ’extra zetje‘ krijgen dankzij het energiedrankje.
Het is niet de eerste keer dat energiedrankjes omgedoopt worden tot sportdrankjes, maar telkens als ik het zie zakt mijn hoofd weer in mijn handen. Hetzelfde gebeurt met me als bij het zoveelste sportevenement de logo’s van Red Bull, Monster of Coca Cola het gezichtsveld domineren. Dit is in mijn ogen een ’zetje’ in de verkeerde richting.
Reguliere energiedrankjes bevatten veel suiker: ongeveer 5 suikerklontjes per blikje. Bedenk dat eens in je kop koffie of thee. Ik hoor je denken: vriendelijk bedankt. Het is daarmee eenvoudigweg een frisdrank. We adviseren het drinken van zo’n suikerrijke drank niet, en al zeker niet tijdens het sporten. Het hoge suikergehalte zorgt er namelijk voor dat je lichaam het vocht minder snel opneemt. Het is dus niet de beste dorstlesser en tijdens het sporten kan het zelfs leiden tot uitdroging.
Bovendien zitten er veel calorieën in een blikje energiedrank, waardoor je misschien wel meer binnenkrijgt dan je tijdens het sporten verbrandt. Voor de light-variant geldt dit overigens niet.
Maar dan de
cafeïne. Ongeveer een halfuur voor het sporten gaat er bij mij wel een kop zwarte koffie in. Waarom? Vooral omdat het me een beetje oppept, maar niét omdat het me tijdens het sporten een ’zetje’ geeft om net wat langer, harder of sneller te kunnen gaan. En dat is wel wat Red Bull beweert te zullen doen: je minder moe maken. En daar gaat het mis: je voelt je minder moe, maar je lichaam is niet echt minder moe. Met als mogelijk gevolg dat je langer doorgaat dan je lichaam aankan.
Red Bull (en soortgelijke merken) zeggen niet expliciet dat hun drankje prestatieverhogend werkt voor sporters, maar de marketinguitingen zorgen er wel voor dat de consument de associatie zelf legt. En dat is de crux, want op deze manier valt de producent moeilijker iets te verwijten. Overigens, bij de meeste mensen en onder de meeste omstandigheden zal het drinken van een cafeïnehoudende drank tijdens het sporten geen problemen geven. Maar als je heel lang sport, of op hoogte of in de warmte moet presteren, dan kan dit het risico op uitdroging, een zonnesteek of zelfs hartproblemen vergroten. Die kans is groter als je hier gevoelig voor bent.
Ons advies tijdens het sporten zou dan ook zijn: hou het bij water! En ouders willen we graag op het hart drukken: kinderen onder 13 jaar zouden helemaal nooit energiedrankjes moeten drinken.
Bekijk onze adviezen over energiedranken.
Ik kan me eraan blijven ergeren, maar voorlopig zullen er nog wel mensen zijn die energiedrankjes associëren met betere sportprestaties. Maar denk eens met me mee: kun jij je een moment herinneren dat een topsporter tijdens een wedstrijd een energiedrank nam? Ik niet. The proof is in the pudding, wat mij betreft. Ik ben benieuwd wat jij vindt van de manier waarop energiedrankjes in de markt worden gezet. Laat het weten via
Twitter,
Facebook of
Instagram.
Jasper de Vries, woordvoerder en redacteur social media