Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Groente en fruit: lekker eten, maar wel even wassen

Ir. Wieke van der Vossen

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering
21 juni 2019

Dat groente en fruit gezond is, is niet nieuw, dat weten we al jaren. Deze week kwamen 2 rapporten naar buiten over de veiligheid van ons voedsel, waaronder groente en fruit. Het ging over mogelijke ziekteverwekkers en bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Maar wat ik jammer vind: in deze rapporten zijn de voordelen van groente en fruit eten niet belicht. En dat is zonde omdat de voordelen van groente en fruit enorm groot zijn.

Het gaat om de volgende twee rapporten: het rapport 'Opkomende voedselveiligheidsrisico's' van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) en vandaag de tussenevaluatie van de nota 'Gezonde Groei en Duurzame Oogst' door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Om met de eerste te beginnen. De OVV kaart een terecht punt aan voor wat betreft opkomende voedselveiligheidsrisico’s. Er zijn diverse ontwikkelingen te benoemen die mogelijk veiligheidsrisico’s met zich meebrengen zoals internationalisering van de handel en verdere vergrijzing van de bevolking. Maar ook veranderingen in ons consumptiepatroon hebben invloed op de veiligheid van ons voedsel. Zoals de trend naar gemak zoals kant-en-klaar eten. Of de snelle groei van de verkoop van eten via webshops en apps, en (online) initiatieven om voedsel te delen, bijvoorbeeld met buurtgenoten.

Risico van rauw voedsel

Specifiek wordt het risico van het eten van fruit en rauwe groente in het rapport benoemd. Dit deed mij denken aan de meeting die wij vorige week hebben gehouden bij het Voedingscentrum met diverse voedselveiligheidsexperts. Tijdens deze meeting hebben we ook gekeken naar de trend van ‘rauw’ en ‘natuurlijk’. Onze conclusie? Het eten van rauwe dierlijke producten, zoals rauwe melk en rauw vlees, brengt meer risico met zich mee dan het eten van fruit en rauwe groente. De meeste voedselinfecties in Nederland worden veroorzaakt door het eten van dierlijke producten.

Ziekteverwekkers in groente en fruit

In rauwe producten kunnen ziekteverwekkers zitten, zoals salmonella. Dat geldt voor dierlijke producten, maar ook voor groente en fruit. Het is nooit steriel en daarom is het advies om ook met groente en fruit hygiënisch om te gaan. Was het altijd goed onder stromend water voor je het eet. Gelukkig zien we in Nederland weinig gevallen van voedselinfecties die veroorzaakt worden door groente en fruit. Ook analyses die door de overheid of door de sector worden uitgevoerd laten een lage besmetting zien. Dat neemt niet weg dat we hier altijd waakzaam voor moeten zijn. In de keten, bijvoorbeeld bij telers, supermarkten, fabrieken, scholen of ziekenhuizen, maar ook thuis in de eigen keuken.

Los daarvan: sommige groente kun je beter niet rauw eten zoals kiemgroente, peulvruchten, koolsoorten en paddenstoelen. Soms komt dat omdat er schadelijke bacteriën op kunnen voorkomen, soms omdat er van nature schadelijke stoffen inzitten, zoals bij champignons en peulvruchten.

Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit

Het tweede rapport wat ik benoem gaat over gewasbescherming. Het aantal groente- en fruitproducten waar meer bestrijdingsmiddelen op zitten dan wettelijk toegestaan is verder afgenomen, blijkt uit duizenden analyses. Dat is goed nieuws. Op dit terrein is ons voedsel veiliger geworden.

De gezondheidsvoordelen van groente en fruit

Een belangrijk aspect wat verder geen aandacht krijgt in beide rapporten is de gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit. De Gezondheidsraad heeft in 2015 hier uitgebreid naar gekeken en ziet sterk bewijs dat het eten van groente en fruit veel gezondheidsvoordelen heeft. Eet je er genoeg van, dan verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is er een verband tussen het eten van groente en een lagere kans op darmkanker en tussen groene bladgroente en een lagere kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Het eten van fruit hangt samen met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker.

Kortom, groente en fruit is goed voor je gezondheid. Alleen wel goed wassen van tevoren.

Meer tips om veilig om te gaan met groente en fruit.

Wieke van der Vossen, Expert voedselveiligheid en etikettering