Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Column: Voedingscentrum actief in Europa

Dr. ir. Gerda Feunekes

Dr. ir. Gerda Feunekes

Oud-directeur Voedingscentrum
4 november 2015
Het grote Europese voedingscongres FENS, vorige week in Berlijn, was voor mij een perfecte gelegenheid om de banden met andere Voedingscentra even aan te halen. Het Duitse Voedingscentrum (AID Infodienst) was aanwezig, net als de Belgen (NICE/VIGEZ) en de Oostenrijkers (AGES).

In 2014 was het Voedingscentrum de  initiator van de vorming van de European Public Health Nutrition Alliance (EPHNA): een verbond van onafhankelijke instituten die in hun land verantwoordelijk zijn voor publiekscommunicatie over gezonde voeding.

Onderwerpen die ons binden zijn bijvoorbeeld: betrouwbare informatie voor consumenten online, en het omzetten van richtlijnen goede voeding naar praktische onderbouwde adviezen. We leren van elkaar en nemen goede ideeën over: zo voorkomen we dat iedereen opnieuw het wiel gaat uitvinden.

In Berlijn had de EPHNA een inspirerende bijeenkomst bij het Duitse Ministerie van Voedsel en Landbouw, waarbij de Duitsers vertelden over hun recente projecten gericht op gezonde voeding voor jonge kinderen, en de Belgen op hun op handen zijnde nieuwe richtlijnen, die net na de Nederlandse richtlijnen verschijnen.

De EPHNA is een alliantie die nog in de kinderschoenen staat en momenteel 5 leden heeft, maar de ambities zijn groot: door elkaar te versterken willen we bijdragen aan een gezondere leefomgeving in Europa. De organisatie van voedingsvoorlichting verschilt enorm per land.

Ik heb in Berlijn namens de EPHNA gesproken met de FAO en de Wereldgezondheidsorganisatie, die het een goed initiatief vinden. De WHO gaat ons actief helpen om de juiste instituten uit belangrijke landen in Zuid- en Oost Europa bij de Alliance te betrekken. We gaan wederom voor een verdubbeling: op naar 10 leden in 2016!  

Gerda Feunekes, directeur