Menu
Zoek

Welk conserveringsmiddel zit er in lang houdbare 'verse' sap?

Fabrikanten kunnen sap langer houdbaar maken zonder conserveermiddelen te gebruiken. Van oudsher is verhitten zoals pasteuriseren of steriliseren dé manier om sap langer houdbaar te maken. Maar dit verhitten zorgt soms wel aan verlies van smaak. Tegenwoordig zijn er ook andere, mildere conserveringstechnieken waarbij de smaak behouden blijft.

Pascalisatie

Een voorbeeld van zo’n nieuwe techniek is hogedrukpasteurisatie, ook wel pascalisatie genoemd. Hierbij wordt het sap bij kamertemperatuur in een afgesloten container onder hele hoge druk gezet. Micro-organismen die het sap bederven, gaan dan dood.

Golvende elektrische velden

Een ander voorbeeld van een nieuwe techniek is Pulsed Electric Field (PEF). Het product wordt verhit bij lage temperatuur in combinatie met golvende elektrische velden. Ook dit doodt micro-organismen die bederf veroorzaken.

Koel bewaren

Deze nieuwe technieken maken ‘vers’ sap vaak wel 3 weken houdbaar, terwijl de smaak, textuur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven. Doordat het sap langer houdbaar is, hoef je het minder snel weg te gooien. Het blijft wel belangrijk om het sap goed gekoeld bij 4°C te bewaren.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.