Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

BMI en ondergewicht bij mijn kind

We krijgen veel vragen binnen van ouders over het BMI van hun kind. Deze vragen gaan vaak over de afkappunten voor ondergewicht in onze BMI-meter. De afkappunten wijken namelijk af van die voor volwassenen. Op deze pagina leggen we uit hoe dit kan. En waarom de afkappunten voor kinderen anders zijn.

Andere afkappunten BMI kinderen

Het lichaam van een kind groeit en ontwikkelt volop. Daarom zijn er voor kinderen tot en met 18 jaar andere BMI-afkappunten dan voor volwassenen. Ook zijn er voor jongens en meisjes aparte afkappunten. Als kinderen ouder worden komen deze afkappunten steeds dichter te liggen bij de afkappunten voor volwassenen.

Op deze pagina staat een overzicht van de afkappunten bij kinderen met een uitleg hoe je deze tabel moet lezen.

  • Bijvoorbeeld: we spreken van ondergewicht bij een meisje van 15 jaar oud wanneer haar BMI lager is dan 15,01 en niet lager dan 18,5 (zoals bij volwassenen).

Wij hebben deze afkappunten niet zelf bedacht. Ze zijn gebaseerd op onderzoek. De afkappunten worden gebruikt in de jeugdgezondheidszorg. En in de landelijke groeidiagrammen die door artsen en verpleegkundigen worden gebruikt. Bijvoorbeeld de groeidiagrammen bij het consultatiebureau.

Geen ondergewicht, wel zorgen om het gewicht

Het kan zijn dat je kind geen ondergewicht heeft volgens onze BMI-meter, maar dat het gewicht wel zorgelijk is. Bijvoorbeeld door een (beginnende) eetstoornis. Zorgprofessionals kijken vaak naar de ontwikkeling van het gewicht en de lengte van je kind. Zie je dat de groeicurve op gewicht, lengte of beide te veel gaat afbuigen? En je kind niet meer zijn of haar eigen lijn volgt? Dan kunnen er wel zorgen zijn om het gewicht van je kind en of het lichaam voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt, zonder dat je kind ondergewicht heeft.

Is ondergewicht altijd zorgelijk?

Andersom kan natuurlijk ook. Je kind heeft ondergewicht volgens onze BMI-meter, maar dit hoeft geen probleem te zijn. Het kan zijn dat je kind altijd al lichter is geweest dan leeftijdsgenoten. Ook hierbij geldt: volgt je kind zijn of haar groeicurve zoals je verwacht? En heeft hij of zij genoeg energie om te leren en zich te ontwikkelen? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Advies zorgprofessional is leidend

Onze BMI-meter geeft een inschatting of je gewicht op dit moment gezond is voor je lengte. De BMI-meter laat niet zien hoe het gewicht en de lengtegroei van je kind lopen. Het oordeel van een zorgprofessional over het gewicht van je kind is daarom leidend. Maak je je zorgen om het gewicht van je kind? Dan kan je altijd contact opnemen met de huisarts of de jeugdgezondheidszorg.