Barbecueën is gezellig en lekker. Maar door verkeerde bereiding kan het ook buikpijn geven! Lees deze tips voor een veilige barbecuemaaltijd en beperk het risico op een voedselinfectie.
Veilig barbecueën
|
Kopen
|
|
- Koop vlees, vis en salades als laatste en gebruik een koeltas om ze te vervoeren.
- Kies voorgegaarde varianten van vlees, zoals drumsticks of hamburgers. Deze zijn veiliger en sneller klaar.
|
Wassen
|
|
- Was de groente grondig onder stromend water. Was je handen voordat je gaat eten, en ook zeker nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
- Zorg voor schone oppervlakken bij de BBQ om schalen en keukengerei neer te leggen.
|
Scheiden
|
|
- Gebruik aparte schalen, borden en keukengerei voor rauw vlees of vis.
- Markeer tangen en bestek, zodat je weet of ze voor rauwe of bereide producten worden gebruikt.
|
Verhitten
|
|
- Draai het vlees regelmatig om. Snijd verbrande stukjes weg.
- Controleer of vlees en vis volledig is gegaard voordat je het opeet.
|
Bewaren
|
|
- Haal vlees, vis en salades in kleine hoeveelheden uit de koelkast om het direct te gebruiken.
- Gooi eten weg als het langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest.
|
Tips voor de BBQ
Kijk voor tips op de pagina's Hoe gebruik ik de barbecue?.
5x veilig barbecueën als infokaart
Download de kaart 5x veilig barbecueën (1,3 MB)
Eet je hamburger goed doorbakken