Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Smaak- en eetproefjes

Niemand die zo enthousiast kan vertellen over eten, proeven en verschillende smaken als topkok Pierre Wind. Vandaar dat hij jaren geleden "Smaaklessen" verzon voor op school. Ook je klas kun je van alles leren over eten en proeven. Superleuk voor je spreekbeurt.

Ga aan de slag met deze fantastische proefjes die Pierre speciaal voor het Voedingscentrum maakte!

Proefjes!

Er zijn 2 proefjes.

Proefje 1: Azijn en olie

Probeer eens azijn en olie te mengen. Doe in een fles en schud keihard. De olie blijft drijven! In mayonaise zit ook olie en azijn, maar dan wel gemengd. Dat komt omdat er emulgator in zit. Met dit proefje kun je ontdekken wat dat is.

Hoe werkt het?

Hoe?

Maak groepjes van drie personen. Nodig: 1 eierdooier 1 eetlepel azijn 1 eetlepel mosterd Peper en zout garde  Roer dit allemaal bij elkaar. Nu voeg je druppelsgewijs olie toe en mix heel goed. Net zo lang tot je de mayonaise op zijn kop boven je hoofd kunt houden, zonder dat het eruit valt. Zie je dat de olie nu wel mengt met de azijn?   

Waardoor komt dat?

Pierre: ‘Dat komt door de eidooier. Dat is een emulgator, een moeilijk woord voor een stof die zorgt dat onmengbare stoffen toch mengen. Had je verwacht dat 80 procent van de mayonaise olie is? En zie je dat deze mayo een hele andere kleur heeft dan snackbarmayonaise? Roer er maar een beetje water door. Nu wordt het mengsel witter. En nog een verschil: proef je dat jouw mayonaise minder zoet is? Aan die uit de winkel wordt namelijk suiker toegevoegd. Nog een verschil: omdat je deze mayonaise maakt met rauw ei, moet je hem binnen een dag opeten!’    

sluiten

Proefje 2: Smaakcombinatietest

Wist je dat de volgorde van hoe je iets eet, ook je smaak bepaalt?  
Hoe werkt het?

Hoe?

Neem eerst een lepel vla, spoel je mond schoon met water. En neem daarna een slok cola. Doe het daarna andersom. Welke hap of slok is zuurder? 

Waardoor komt dat?

 Pierre: 'Waarschijnlijk cola. Dat is namelijk de zuurste frisdrank die er maar is.'
sluiten

Eetspelletjes doen, leuk voor in de klas of tijdens een feestje.

Spelletjes!

Deze moeilijke spelletjes kun je ook alleen doen. Hoe goed werken jouw zintuigen?

Geurmemorie

Maak twaalf kaartjes die je inwrijft met geuren. Van elke geur maak je twee kaartjes. Neem bijvoorbeeld spinazie, chocola, citroensap. Doe niet meer dan zes geuren, want dan wordt het te moeilijk. Schud de kaartjes en ga daarna op zoek welke paren bij elkaar horen.

Smaakmemorie

Dit spelletje kun je ook met smaken doen. Maak bekertjes met verschillende drankjes. Denk aan koude thee met een smaakje erin. Schrijf aan de onderkant wat erin zit. Maak de bekertjes met aluminiumfolie dicht en doe er een rietje in. Welke smaken horen bij elkaar?
Tip: Hou je je spreekbeurt over koken, dan kun je deze proefjes met je klas doen!

Wil je meer weten over de Smaaklessen van Pierre Wind? Blader door deze speciale editie over eten van de Kidsweek.