Hoe?
Maak groepjes van drie personen. Nodig: 1 eierdooier 1 eetlepel azijn 1 eetlepel mosterd Peper en zout garde Roer dit allemaal bij elkaar. Nu voeg je druppelsgewijs olie toe en mix heel goed. Net zo lang tot je de mayonaise op zijn kop boven je hoofd kunt houden, zonder dat het eruit valt. Zie je dat de olie nu wel mengt met de azijn?
Waardoor komt dat?
Pierre: ‘Dat komt door de eidooier. Dat is een emulgator, een moeilijk woord voor een stof die zorgt dat onmengbare stoffen toch mengen. Had je verwacht dat 80 procent van de mayonaise olie is? En zie je dat deze mayo een hele andere kleur heeft dan snackbarmayonaise? Roer er maar een beetje water door. Nu wordt het mengsel witter. En nog een verschil: proef je dat jouw mayonaise minder zoet is? Aan die uit de winkel wordt namelijk suiker toegevoegd. Nog een verschil: omdat je deze mayonaise maakt met rauw ei, moet je hem binnen een dag opeten!’
sluiten