Een gezonde schoollunch bestaat uit Schijf van Vijf-producten. Je kunt daarbij kiezen voor een broodlunch of warme lunch. Voor basisschoolkinderen is er ruimte voor 1
dagkeuze (dagkeuzes zijn kleine keuzes buiten de Schijf van Vijf). Een verstrekte schoollunch kan worden aangeboden in de vorm van een kant-en-klaar lunchpakket of in buffetvorm zoals bijvoorbeeld bij
Gezonde Basisschool van de Toekomst. Bij een lunchbuffet met meer producten stimuleer je kinderen om zo veel mogelijk Schijf van Vijf-producten te kiezen. Dat doe je door de gezonde keuzes aantrekkelijk en opvallend te presenteren.
Richtlijnen broodlunch
Volkorenbrood en bruinbrood zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf. Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruinbrood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam.
Hoeveel brood kinderen eten, hangt af van de leeftijd en het geslacht. Voor kinderen van 4-8 adviseren we 2-4 boterhammen per dag, voor meisjes vanaf 9 jaar 3-5 boterhammen en voor jongens vanaf 9 jaar 3-6 boterhammen per dag. Dit eten ze niet allemaal tijdens de lunch, maar ook bij ontbijt en eventueel tussendoor.
Wanneer een broodlunch wordt
aangeboden dan gelden de volgende criteria:
- Bruin of volkoren brood
- margarine/halvarine uit een kuipje
- Beleg
uit de Schijf van Vijf
- Eventueel één dagkeuze buiten de Schijf van Vijf
In onze
productenlijst staat veel inspiratie voor een gezonde broodlunch.
Gebruik de
gratis
‘Kies Ik Gezond?’-app om te zien of iets in de
Schijf van Vijf staat. Dit kan bij sommige producten per merk of soort verschillen. Een dagkeuze is
een kleine keuze buiten de Schijf van Vijf. Denk aan jam, een plakje vleeswaar, appelstroop, een augurkje, of een eetlepel tomatenketchup.
Richtlijnen lunchgerechten zoals (pasta)salade
Wil je iets anders serveren dan een broodlunch, bijvoorbeeld een (pasta)salade? Voor lunchgerechten anders dan
belegd brood zijn er lunchgerechtcriteria. Een lunchgerecht bestaat uit alleen Schijf van Vijf producten met eventueel 1 dagkeuze buiten de Schijf van Vijf. Lunchgerechtcriteria zijn zonder drinken en fruit als toetje
|
Kinderen 4 – 8 jaar |
Kinderen vanaf 9 jaar |
Energie |
225 – 400 calorieën |
350 – 550 calorieën |
Groente |
Minimaal 25 gram |
Minimaal 75 gram |
Halvarine, margarine, vloeibare
bak- en braad of olie |
Maximaal 10 gram |
Maximaal 15 gram |
Brood / graanproduct /
aardappelen / peulvruchten
|
Naar behoefte |
Naar behoefte |
Eventueel:
Andere producten
in de
Schijf van Vijf,
zoals 30+ kaas, fruit,
halfvolle yoghurt,
ei, ongezouten noten |
Maximaal in de hoeveelheid
aanbevolen voor
betreffende
leeftijd- en geslachtgroep.
Oppassen met hele noten. |
Maximaal in de
hoeveelheid aanbevolen
voor betreffende
leeftijd- en geslachtgroep
Oppassen met hele noten. |
Eventueel |
1 dagkeuze |
1 dagkeuze |
De energiebehoefte wisselt erg
tussen kinderen en is ook afhankelijk van bijvoorbeeld groeispurts. Als extra
aanbod voor een kind dat nog honger heeft kun je denken aan: snackgroente
(zoals worteltjes, tomaatjes, komkommer, etc.), fruit (zoals schijfjes appel,
druiven, plakjes banaan, etc.), magere of halfvolle zuivel (zoals een glas melk
of een schaaltje yoghurt), een handje ongezouten noten (afhankelijk van de
leeftijd!) of gedroogd fruit (zoals rozijntjes).
Richtlijnen overige gerechten
Wil je naast de lunch nog een aanvullend gerecht serveren, zoals een kleine salade, yoghurt met muesli of soep? Dit past in een gezond voedingspatroon als die bestaan uit alleen Schijf van Vijf- producten. Een soep die past in de Schijf van Vijf bevat verse groenten én geen zout of
bouillon.
Richtlijnen warme
maaltijd
Wanneer een warme
maaltijd wordt aangeboden gelden criteria voor de warme maaltijd. Een warme
maaltijd bestaat uit alleen
Schijf van Vijf- producten, met eventueel 1 of 2
dagkeuzes buiten de Schijf van Vijf. Criteria voor de warme maaltijd zijn zonder
eventueel drinken en toetje.
|
Kinderen 4-8 jaar |
Kinderen vanaf 9 jaar |
Energie |
300-500 kcal
|
400-700 kcal
|
Groente |
Minimaal 100 gram |
Minimaal 150 gram |
Vlees, vis, ei, vegetarisch product
en/of noten
en/of peulvruchten
|
Maximaal 50 gram
en/of maximaal 15 gram
en/of minimaal 60 gram
Oppassen met hele noten
|
Maximaal 100 g
en/of maximaal 25 g
en/of minimaal 60 g
Oppassen met hele noten
|
Aardappelen, graanproducten
of peulvruchten |
Naar behoefte |
Naar behoefte |
Vloeibare margarine,
vloeibare bak- en braad, of olie |
Maximaal 15 gram |
Maximaal 15 gram |
Eventueel:
Andere voedingsmiddelen
die voldoen aan de criteria Schijf van Vijf
(bijvoorbeeld
30+ kaas, fruit, gedroogd fruit) |
Maximaal
in de hoeveelheid
aanbevolen voor betreffende
leeftijd- en geslachtgroep.
|
Maximaal in de
hoeveelheidaanbevolen voor betreffende
leeftijd- en geslachtgroep.
|
Eventueel |
1 dagkeuze of toegevoegd
zout
met totaal maximaal
1,5 gram zout per maaltijd |
2 dagkeuzes of
toegevoegd
zout
met totaal maximaal
2 gram zout per maaltijd |
- De hoeveelheden zijn de hoeveelheden als gegeten, met uitzondering van
vlees.
- Het wordt aangemoedigd om peulvruchten te gebruiken als
eiwitbron/vleesvervanger, maar het is ook mogelijk om peulvruchten in plaats
van aardappelen of graanproducten te eten.
- Voor aardappelen en graanproducten geldt geen criterium voor de hoeveelheid.
Als richting kan de aanbevolen hoeveelheid worden genomen: 2-3 opscheplepels
voor 4-8 jarigen, 3-5 opscheplepels voor kinderen van 9 jaar en ouder.
- Gebruik de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app om te zien of een product in
de Schijf van Vijf staat.
- Een dagkeuze is een kleine keuze buiten de
Schijf van Vijf. Denk aan een lepel tomatenketchup, een augurkje, of een paar olijven.
Richtlijnen drinken
Er zijn veel
soorten drankjes die je kunt geven aan de leerlingen. Water, (lauwe) thee
zonder suiker, magere of halfvolle melk en karnemelk staan allemaal in de
Schijf van Vijf en zijn dus geschikte drankjes voor tijdens de lunch. Kijk
voor meer keuzes op de productenlijst.