Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde aubergines (Karniyarik uit de oven)

Gevulde aubergines (Karniyarik uit de oven)

Gülsah Kayar maakte dit recept voor ons. "Karniyarik is één van de meest bekende gevulde groente in de Turkse keuken. Het originele recept bevat veel vet doordat de aubergines eerst worden gebakken in olie. In plaats daarvan hebben wij ervoor gekozen de aubergines in te smeren met olie en vervolgens in de oven te bakken."
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 565 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 groene Turkse pepers
  • 1 tomaat
  • 100 gram mager rundergehakt
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel paprikapuree
  • 5 eetlepels water
  • 100 gram komkommer
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • dille
  • munt
  • 150 gram bulgur

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Was de aubergines en snijd om en om repen van de schil. Prik met een satéprikker of een vork gaatjes in de aubergines.
  3. Bestrijk de aubergines met wat olijfolie en leg ze in een ovenvaste schaal.
  4. Bak de aubergines in de hete oven in 30 minuten gaar. Prik er met een vork in om te voelen of ze gaar zijn. De aubergine moeten helemaal zacht zijn. 
  5. Pel de ui en de helft van de knoflook en snijd klein.
  6. Was de groene pepers. Verwijder van de helft van de peper de zaadlijsten en steel en snijd de peper in smalle ringen.
  7. Ontvel de tomaat en snijd hem in stukjes.
  8. Fruit de ui en de knoflook in de rest van de olijfolie zacht. Bak de ringen peper kort mee.
  9. Bak de stukjes tomaat mee en het gehakt gaar en rul. Breng op smaak met peper.
  10. Temper de oven naar 170 °C.
  11. Snijd de gare aubergines in de lengte doormidden. Duw het vruchtvlees wat naar de randen en vul de helften met het gehaktmengsel.
  12. Verdun de paprikapuree met het water en schep dit over de auberginehelften.
  13. Snijd de overgebleven groene peper in de lengte in repen en leg ze op de auberginehelften.
  14. Giet een beetje water in de ovenschaal en laat de aubergines in de oven nog 20 minuten verder gaar worden.
  15. Pers het overgebleven teentje knoflook uit boven een kommetje.
  16. Was de komkommer en rasp het boven de knoflook. Voeg de yoghurt, dille en wat munt toe. Zet de cacik even apart.
  17. Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  18. Serveer de bulgur en de cacik bij de aubergines.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Gülsah Kayar van diëtistenpraktijk Nutry

Gülsah Kayar weet wat ze doet in de keuken. Qua smaak natuurlijk. En als diëtist zorgt ze er ook voor dat het gezond is. Voor ons maakte ze een aantal recepten!

Meer recepten van Gülsah:

Warme Ayran soep (Sicak Ayran Asi Corbasi)
Gevulde Turkse paprika’s met bulgur (Bulgurlu biber dolmasi)
Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
Courgette cake (Courgette mucver)
Mungbonen salade (Mas Fasulyesi Salatasi)
Gevulde abrikozen hapje (Kayisi Tatlisi) 
Turkse snijbonenstoofpot
Turkse linzensoep (Mercimek corbasi)
Volkoren simit
Menemen (Turks ei met tomaat)
Türlü (groentestoofpot met rundvlees)
Ezogelin soep

Ingrediënten over?

Gehakt:
Bewaar het goed afgedekt nog 1 dag onderin de koelkast.
Maak er gehaktrolletjes met yoghurtsaus van. Lekker met bruin Turks brood. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Aubergine heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 565 kcal
Vet 21 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram
Koolhydraten 62 gram
Waarvan suikers 12 gram
Vezels 17 gram
Eiwit 24 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week