Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Griekse bulgursalade met noten en gegrilde groente

Griekse bulgursalade met noten en gegrilde groente

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 625 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 2 (rode) uien
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper
  • 1 venkel
  • 1 courgette
  • 1 radicchio
  • 1 eetlepel tomatenpuree, zonder zout
  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram bulgur
  • 4 takjes munt
  • ½ citroen
  • 50 gram hazelnoten
  • 75 gram granaatappelpitjes

Materialen

grillpan, satéprikkers of pennen

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd 1 ui, de knoflook en de halve peper klein.
  3. Fruit de ui en knoflook met de tomatenpuree in 1 eetlepel olie zacht.
  4. Voeg de peper en de bulgur toe en bak kort mee. Giet er 300 ml water bij  en breng dit aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de bulgur afgedekt 10 minuten wellen. Giet eventueel overtollig vocht af. Laat de bulgur afkoelen.
  5. Was de munt en knip het klein.
  6. Was de halve citroen en rasp wat van de schil.
  7. Maak de bulgur op smaak de munt, geraspte citroenschil en wat citroensap.
  8. Laat van de venkel en de andere ui de wortelaanzet zitten, dan valt de groente niet uit elkaar. Snijd de venkel in 8 en de ui in 4 parten.
  9. Halveer de courgette in de lengte en snijd de helften in dikke plakken.
  10. Snijd de radicchio in 4 stukken.
  11. Rijg de groente aan satéprikkers of pennen en bestrijk ze met wat olie.
  12. Rooster de groente in 10 minuten in een grillpan gaar en lichtbruin. Draai de groente regelmatig.
  13. Hak de hazelnoten grof.
  14. Schep de granaatappelpitjes door de bulgur, strooi de hazelnoten erover en leg de groentespiesen erop.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.
Stukje peper:
Verpak een stukje peper in plasticfolie en bewaar het nog 2–3 dagen. Lekker in een soep of door een koolsalade.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Venkelknol heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 625 kcal
Vet 27 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 66 gram
Waarvan suikers 14 gram
Vezels 19 gram
Eiwit 18 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week