Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kikkererwtenkoekjes met uienchutney en kruidensaus

Waan je zo in India.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 4 grote uien
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 kleine winterwortel
  • 4 takjes peterselie
  • 6 takjes koriander of selderij
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 1 klein blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 250 gram)
  • 1 klein ei
  • 4 eetlepels havermout
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • chilivlokken of chilipoeder
  • 2 volkoren (pita)broodjes

Bereiding

  1. Pel de uien en de knoflook.
  2. Houd voor de kikkererwtenkoekjes een halve ui en een half teentje knoflook apart. Snijd de rest van de uien in ringen en de knoflook in stukjes.
  3. Fruit de uien en de knoflook in 1 eetlepel van de olie in 30 minuten zacht en lichtbruin.
  4. Was de rozijnen. Doe de rozijnen met de balsamicoazijn bij de uien en laat ze in enkele minuten wat vocht opnemen. Laat de chutney afkoelen.
  5. Maak de wortel schoon en rasp hem grof.
  6. Was de kruiden en knip ze klein. Gebruik ook de steeltjes.
  7. Schil het stukje gember en rasp het.
  8. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af.
  9. Doe ¾ deel van de kikkererwten met de geraspte wortel, de halve ui, het halve teentje knoflook en de gember in een kom. Pureer dit met een staafmixer tot een grove puree.
  10. Klop het ei los. Meng het ei, de havermout, de hele kikkererwten en wat peterselie en koriander door de kikkererwtenpuree en meng tot een smeuïge massa.
  11. Vorm er met natte handen 6 koekjes van. Laat de koekjes afgedekt in de koelkast opstijven.
  12. Roer de overgebleven kruiden door de yoghurt en maak de saus op smaak met wat chilivlokken.
  13. Bak de koekjes in de rest van de olie in 5 minuten heet en bruin.
  14. Geef de uienchutney, de kruidensaus en broodjes erbij.

Ingrediënten over?

Yoghurt
Gooi yoghurt niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Ui heeft deze maand (mei) een lage klimaatbelasting.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 645 kcal 645 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Koolhydraten 75 gram 75 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
1,2 gram 1,2 gram

Aanmelden Menu van de Week

 Bekijk het menu van deze week