Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kip met saffraan en citroen (Joojeh kebab)

Kip met saffraan en citroen (Joojeh kebab)

Neda Oliai schreef voor ons dit heerlijke recept, geïnspireerd op de Iraanse keuken.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 455 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 5 saffraandraadjes
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 1 (gele) paprika
  • 8 trostomaatjes
  • 120 gram magere Franse kwark
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel sumak
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1½ eetlepel olijfolie
  • 200 gram kipfilet of kipdijfilet
  • stuk volkorenbrood zoals Turkse pide of Libanees platbrood

Bereiding

  1. Maak saffraanwater: maal de saffraandraadjes in een vijzel tot poeder, voeg 1 eetlepel kokend water toe en laat het trekken.
  2. Pel de ui en was de courgette, paprika en tomaten.
  3. Snijd de ui in halve ringen van ongeveer 2 cm.
  4. Snijd de courgette in de breedte door de helft en in repen van ongeveer 2 cm.
  5. Snijd de paprika in repen van ongeveer 2 cm.
  6. Meng in een kom 80 gram van de kwark met de ui, kurkumapoeder, sumak, het citroensap, een halve eetlepel olijfolie en het saffraanwater. 
  7. Voeg de kip toe en schep het om zodat deze goed bedekt is met de marinade. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het ten minste een uur marineren in de koelkast. 
  8. Verwarm de oven voor op 210 °C.
  9. Meng de groente met de overgebleven eetlepel olijfolie.
  10. Zorg ervoor dat alle groente goed bedekt zijn. Leg de gesneden courgette en paprika in rijen naast elkaar op de bakplaat.
  11. Schep de kip met de uien uit de marinade en plaats deze bij de courgette en paprika.
  12. Rooster het 10 minuten in de oven. 
  13. Leg de tomaten na 10 minuten ook op de bakplaat en rooster het geheel nog 10 minuten of tot de groente en de kip gaar zijn.         
  14. Schep de gesneden groenten op een bord, snijd de kip in reepjes en leg deze bovenop de groenten. Schep de overgebleven kwark over het gerecht en geef er volkorenbrood bij.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda: "De klassieke joojeh (kip) kebab wordt bijna bij elke Perzische barbecue geserveerd. Anders dan de wat machtigere vleesvarianten, is joojeh kebab heerlijk licht en eenvoudig te maken in de oven!" 
Meer recepten van Neda vind je hier:
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Afghaanse aubergineschotel met yoghurt
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Kruiden frittata (Kuku sabzi)
Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip
Spaanse tortilla op z'n Perzisch
Wortelsalade met granaatappeldressing
Linzensoep met tamarinde en zoete aardappelen

Ingrediënten over?

Kwark over? Maar er dit lekkere toetje mee: vanillekwark met sinaasappel.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Courgette heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 455 kcal
Vet 12 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 42 gram
Waarvan suikers 12 gram
Vezels 10 gram
Eiwit 40 gram
Zout
0,9 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.