Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kizartma (Turkse gegrilde groente)

Kizartma (Turkse gegrilde groente)

Dit is een recept van Emine Taskiran. Emine: "Door de groente te grillen in plaats van te frituren is het gerecht een stuk minder vet. De grill geeft een geweldige volle smaak aan de groente. Dit wil je proberen!"

  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • voorgerecht
  • 135 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 200 gram champignons
  • 1 middelgrote courgette
  • 1 aubergine
  • 3 wortels
  • 7 lange groene pepers
  • 8 takjes peterselie
  • 2 eetlepels olie
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel oregano
  • zwarte peper
  • 3 tomaten
  • 3 teentjes knoflook

Materialen

Grillpan

Bereiding

  1. Was alle groente, snijd ze in grote stukken en doe ze in een kom.
  2. Was de pepers.
  3. Was de peterselie en snijd de blaadjes fijn. 
  4. Was de citroen en rasp de schil van de helft van de vrucht. 
  5. Maak in een andere kom een marinade van 2 eetlepels azijn, olie, citroenrasp en oregano. 
  6. Meng de marinade door de groente en laat deze een paar uur intrekken in de koelkast. 
  7. Verwarm de grillpan 5 minuten zodat het hele oppervlak warm wordt.  
  8. Bak de groente en pepers in 10 minuten gaar op middelhoog vuur. 
  9. Schep de groente op een bord en meng de peterselie er doorheen. 
  10. Mix de gewassen tomaten, 1 eetlepel azijn en knoflook in een keukenmachine fijn.
  11. Verwarm de tomatensaus een paar minuten in een pan en serveer bij de groente. 

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten!Emine Taskiran schrijft recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Emine

Mercimek köftesi (linzenballetjes)
Sarma (gevulde wijnbladeren)
Pide (brood)
Balik Ekmek (broodje gegrilde makreel)
Incir Uyutmasi (Turkse vijgenpudding)
Havuclu kabakli meze (yoghurtdip met courgette en wortel)

Variaties

Combineer dit gerecht met balik ekmek (Turks broodje gegrilde markreel) om er een hoofdgerecht van te maken.

Ingrediënten over?

Citroen over? Maak er deze lekkere citroenrijst met zalm en sperziebonen van.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Waspeen is deze maand (april) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 135 kcal
Vet 6 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram
Koolhydraten 12 gram
Waarvan suikers 11 gram
Vezels 7 gram
Eiwit 4 gram
Zout
< 0.1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week