Materialen
Keukenmachine of staafmixer
Bereiding
- Spoel de linzen en laat uitlekken in een vergiet.
-
Rooster de zonnebloempitten in een droge pan en laat afkoelen op een bord.
-
Maak de ui schoon en snijd fijn.
-
Verwarm de helft van de margarine in een pan en fruit de ui zacht.
-
Voeg de knoflookpoeder, paprikapoeder, komijn en peper toe en bak een minuut mee.
-
Voeg de ketjap toe en zet het vuur uit.
-
Was de kruiden en snijd klein.
-
Doe de zonnebloempitten, linzen, gebakken ui, de helft van de peterselie en de mosterd in een keukenmachine en draai kort tot een smeuïg geheel. Het hoeft niet helemaal glad.
-
Doe het mengsel in een kom, druk het aan en zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
-
Meng de yoghurt met de rest van de peterselie, de dille en peper in een kom en zet in de koelkast tot gebruik.
-
Maak de rode kool schoon en snijd in dunne repen.
-
Snijd de dadels in dunne ringen.
-
Kook de rode kool met de dadels, steranijs, laurierblad en azijn in een bodempje water 20-25 minuten tot het zacht is. Haal na het koken het laurierblad en steranijs uit de pan.
-
Maak de aardappels en pastinaak schoon en snijd ze in stukken. Kook in een bodempje water 15-20 minuten gaar.
-
Maak 4-5 kleine koekjes per persoon van het linzenmengsel. Verwarm de rest van de margarine in de pan en bak daarin de linzenkoekjes in 10 minuten gaar. Keer af en toe voorzichtig.
-
Breng de melk aan de kook. Stamp de gare aardappelen en pastinaak fijn en maak er met hete melk en peper een puree van.
-
Serveer de linzenkoekjes met de yoghurtdip, aardappel-pastinaakpuree en rode kool.
Variaties
Ook lekker met andere noten, zaden of pitten zoals amandelen, pompoenpitten of pijnboompitten. In plaats van pastinaak kun je de puree ook maken met (winter)wortel. Halfvolle melk en (Griekse) yoghurt kun je ook door een plantaardig zuivelalternatief vervangen.
Allergie-informatie
We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.
Ingrediënten over?
Linzen:
Maak de dubbele hoeveelheid van het linzenmengsel. Bak de koekjes en vries ze in. Lekker voor een andere keer in een gevulde wrap of bij rijst met wokgroenten.
Verse kruiden:
Wikkel een restje kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar ze onderin de koelkast. Gebruik de rest bij tomatensoep met boontjes en peterselietopping of bietjesspread.