Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pompoentaart met salie

Pompoentaart met salie

Deze hartige taart met romige groente-ricottavulling vraagt wat voorbereidingstijd, maar is overheerlijk lekker.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 535 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 300 gram pompoen
  • 400 gram (vastkokende) aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram champignons
  • 6 zwarte olijven (zonder pit)
  • 5 gram verse salie
  • 2 eetlepels olie
  • gerookte paprikapoeder
  • 3 eieren
  • 50 gram ricotta
  • peper
  • 1 volkoren boterham
  • 20 gram ongezouten noten

Materialen

Springvorm, staafmixer/keukenmachine

Bereiding

  1. Maak de pompoen schoon en snijd in dunne plakken.
  2. Was de aardappelen en snijd in dunne plakken.
  3. Kook de aardappelen in weinig water 5 minuten, voeg de pompoen toe en kook samen 10-15 minuten beetgaar. 
  4. Pel de ui en knoflook en snijd fijn.
  5. Maak de champignons schoon en snijd in plakjes.
  6. Halveer de olijven in de lengte.
  7. Was de salie en snijd fijn. Houd een klein beetje apart voor de garnering. 
  8. Verhit de helft van de olie in de pan en bak de ui en knoflook. 
  9. Voeg de champignons, olijven, salie en gerookte paprikapoeder toe en bak het geheel 5 minuten. 
  10. Meng de eieren en ricotta met wat peper tot een glad mengsel.
  11. Verwarm de oven voor op 180° C en vet de springvorm in met de rest van de olie.
  12. Bedek de bodem met 1/3 van de plakjes pompoen en aardappel. 
  13. Verdeel er de helft van de champignons en de helft van het eiermengsel over. 
  14. Leg daarop weer 1/3 van de plakjes pompoen en aardappel en verdeel er de rest de champignons over.
  15. Bedek met de rest van de plakjes pompoen en aardappel en giet er de rest van het eiermengsel over. 
  16. Bak de taart 40 minuten in de oven gaar en goudgeel.
  17. Maal het brood met de amandelen en de overige salie grof met een staafmixer of in een keukenmachine.
  18. Verdeel het kruim over de taart en bak deze nog 5 minuten tot deze lichtbruin is. 
  19. Laat de taart een beetje afkoelen, haal uit de vorm, snijd in punten en serveer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Pompoen is deze maand (december) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 535 kcal
Vet 28 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram
Koolhydraten 46 gram
Waarvan suikers 6 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 21 gram
Zout
0,7 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.