Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Stamppot rode biet met pittige vleesreepjes

Stamppot rode biet met pittige vleesreepjes

Een kleurrijke stamppot die vliegensvlug op tafel staat.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 525 kcal

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 500 gram rode bieten (gekookt)
  • 1 kleine ui
  • 1 appel
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 150 gram varkensvleesreepjes of nasivlees
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • mespunt chilipoeder
  • 100 ml halfvolle melk
  • azijn

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  2. Maak de bieten schoon en snijd ze in blokjes.
  3. Pel de ui en snijd klein.
  4. Schil de appel en snijd in blokjes.
  5. Verwarm de bieten in een bodempje water met de ui, appelblokjes, kruidnagels en het laurierblad.
  6. Bak het vlees in de hete margarine met het paprikapoeder en het chilipoeder in 5 minuten gaar en lichtbruin.
  7. Breng de melk aan de kook.
  8. Giet de gare aardappelen af en stamp ze fijn.
  9. Meng er de bieten door en maak er met hete melk een smeuïge stamppot van.
  10. Breng de stamppot op smaak met een beetje azijn en serveer met de vleesreepjes erop.

Allergie-informatie

Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar. Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Rode biet is deze maand (april) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 525 kcal
Vet 12 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 70 gram
Waarvan suikers 21 gram
Vezels 13 gram
Eiwit 27 gram
Zout
0,5 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week