Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Appel

Appel is een fruitsoort. Appels bevatten weinig calorieën. Er zit niet veel vitamine C in appel, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf en geven gezondheidsvoordelen. Appels uit Nederland hebben het hele jaar een lage klimaatbelasting.

Wat zijn appels?

De appel behoort tot de pitvruchten, net als de peer. De friszure smaak van appels ontstaat door het appelzuur. Fruit staat in de Schijf van Vijf.  

Waar komen appels vandaan?

Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Veel fruit komt uit de Betuwe (Gelderland) maar ook uit Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland. Op de meeste bedrijven worden appels en peren geteeld. Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo aan appels. De helft daarvan wordt geëxporteerd. Elstar en Jonagold zijn de populairste rassen. Andere rassen die in Nederland worden geteeld zijn onder andere Rode Boskoop (Goudrennette), Golden Delicious en Cox’s Orange Pippin. Een kwart van de appels is bestemd voor appelmoes.   

Appels zijn de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort. Europese appels komen onder andere uit Frankrijk en België. Buiten Europa importeren we appels bijvoorbeeld  uit Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, China en Nieuw-Zeeland. 

Nederlandse appels komen vanaf september op de markt. De appels van het zuidelijk halfrond komen vanaf maart-april op de markt.

Hoeveel appels eten we?

De appel is de meest gegeten fruitsoort in Nederland. Gemiddeld eten we in Nederland 31 gram appel per dag.

Hoe kan ik appels bewaren?

Appels zijn lang te bewaren in koelhuizen en zijn daardoor het hele jaar beschikbaar. In de koelkast zijn appels 2 tot 4 weken goed te houden. Buiten de koelkast zijn ze minder lang houdbaar. Invriezen is ook mogelijk.

Appels rijpen sneller als ze naast bananen liggen.

Hoelang kan ik appels bewaren?

  • Bewaartijd in de koelkast: 2 tot 4 weken
  • Bewaartijd buiten koelkast: 3 tot 7 dagen
  • Bewaartijd in de vriezer: 8 tot 12 maanden

Zijn appels gezond?

Appels bevatten weinig calorieën. Ze leveren niet veel vitamine C maar wel  voedingsvezel en kalium. Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.   

Kun je allergisch zijn voor appels?

Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben een appelallergie en kunnen daardoor geen appels eten. Een groot deel van deze groep kan het appelras Santana wel goed eten.

Staan appels in de Schijf van Vijf?

Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Lees meer over fruit en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Etiket: waarop kan ik letten bij appels?

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. 

Aan vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden. Op een etiket van voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de ingrediënten, voedingswaarde, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst vermeld. 

Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket. 

Welke keurmerken staan er op appels?

In Nederland zijn appels verkrijgbaar met de volgende Topkeurmerken:  

Zijn appels duurzaam?

Nederlandse appels hebben het hele jaar door een lage klimaatbelasting.

Biologische teelt

Op ongeveer 220 hectare van de in totaal circa 6,5 duizend hectare appelgaarden vindt biologische teelt plaats.   

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ232 kJ
Energiewaarde in kcal55 kcal
Vet
Vet totaal0,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,1 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Linolzuur0,1 g
ALA0,02 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel1,6 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal0 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen10 µg
Beta-cryptoxanthine9 µg
Folaat equivalenten0,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne14 µg
Lycopeen7 µg
Niacine0,1 mg
Retinol activiteit equivalent1 µg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,01 mg
Vitamine B60,031 mg
Vitamine C3 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,1 mg
Zeaxanthine2 µg
Overigen
Alcohol0 g
As0 g
Cholesterol0,0 mg
Water86 g
Koolhydraten
Koolhydraten12,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden11,2 g
Polysacchariden0,9 g
Natrium/zout
Natrium0,001 g
Zout0,003 g
Mineralen
Calcium3 mg
Fosfor8 mg
IJzer0,1 mg
Jodium2 µg
Kalium103 mg
Koper0,03 mg
Magnesium4 mg
Selenium0 µg
Zink0,08 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Bereiden
Magnetron in minuten (ca. 650 Watt)4
Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.