Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

EKO-keurmerk

Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. Er zijn geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze.

Vergeleken met het Europees biologisch keurmerk stelt het EKO-keurmerk aanvullende eisen op het gebied van duurzaamheid.

Het EKO-keurmerk behoort tot de 12 Topkeurmerken.

Wat betekent het EKO-keurmerk?

Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren. Er zijn geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze. 

Voor het EKO-keurmerk gelden per sector een aantal aanvullende normen op het gebied van dierenwelzijn, kringloop, bodem, biodiversiteit, energiegebruik en transparantie. 

Over het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet-biologische producten.

EKO is een Topkeurmerk vanwege de hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

EKO geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.

Welke producten dragen het keurmerk?

Er zijn diverse producten met het EKO-keurmerk zoals groente, brood, fruit, melk en melkproducten, eieren, vlees, bier en wijn.

Daarnaast bestaan er biologische producten die het EKO-keurmerk niet dragen. Als een producent alleen het woord 'biologisch' gebruikt om aan te geven dat het product biologisch is geproduceerd, moet het product, net als producten met een EKO-keurmerk, aan de eisen van de Europese verordening voldoen.

EKO-code

Naast de wettelijke regels hebben biologische boeren samen met stichting EKO-keurmerk een EKO-code ontwikkeld. De code stelt ondernemers in staat de duurzaamheidsstatus van hun bedrijf op te maken en vast te stellen waar ze verbeteringen kunnen en willen aanbrengen. Boeren moeten minimaal 2 verbeterdoelen formuleren en realiseren in 2 verschillende thema’s. De thema’s zijn: kringloop, bodem, biodiversiteit, uitgangsmateriaal, puur en schoon, dierenwelzijn, energie en klimaat, sociaal en eerlijk.

Hoe wordt gecontroleerd of de regels worden nageleefd?

Het EU-logo voor biologische productie wordt in Nederland namens de overheid uitgegeven door de stichting Skal. Deze organisatie controleert de totale productieketen, vanaf het land en de stal tot in de winkel. Naast het verplichte EU-logo mogen bedrijven andere logo's op de verpakking zetten, zoals het Nederlandse EKO-keurmerk. Daarvoor zijn er aanvullende eisen, die worden gecontroleerd door externe instanties (in dit geval Kiwa en Control Union Certifications). 

Uitgever

Stichting EKO-keurmerk is de uitgever van het keurmerk. 

Wie controleert of de regels worden nageleefd?

Stichting Skal, erkend door de Raad voor Accreditatie, controleert of de Europese eisen voor biologische productie worden nageleefd. Naleving op de keuzemaatregelen van de EKO-code wordt niet gecontroleerd, deze is bedoeld als bron van inspiratie en niet als verplicht eisenpakket. EKO bepaalt zelf of de boeren, verwerkers en handelaren verbeterdoelen formuleren en uitvoeren.