Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

FoodFirst leefstijlcoach app

FoodFirst leefstijlcoach app is een app voor wie gezonder wil gaan leven. De uitgangspunten van de FoodFirst leefstijlcoach app zijn gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding en de Schijf van Vijf. Er zijn een aantal kleine verschillen, zoals de hoeveelheid vocht, het gebruik van light-producten en de maximale hoeveelheid zout in een recept. De “challenges” binnen de app kunnen je een directe stap en tips bieden om gezonder te gaan eten, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat je meer stappen doet richting een gezond eetpatroon. 

Wat is de Foodfirst leefstijlcoach app ?

FoodFirst leefstijlcoach app is een app die mensen stap voor stap helpt om gezonder te gaan leven. FoodFirst Leefstijlcoach is onderdeel van Albert Heijn. Als je de app de eerste keer opstart word je gevraagd waarom je graag gezonder zou willen leven. Redenen waaruit je kan kiezen zijn: afvallen, minder stress, meer energie, beter slapen, fitter voelen en gezond blijven. Vervolgens beoordeel je je eigen leefstijl op 3 punten: eten en drinken, bewegen en sporten en slapen en ontspannen. Daarna kan je kiezen op welk van 3 punten je in wilt gaan met behulp van “challenges”. Het achterliggende idee is dat je door middel van inspiratie en tips, dagelijkse coaching en motivatie je uiteindelijke doel behaald. 

Wat zijn de uitgangspunten van de FoodFirst leefstijlcoach app? 

De volgende uitgangspunten worden gebruikt binnen de FoodFirst leefstijlcoach app:

  1. Kies voor verse en onbewerkte producten, waarbij plantaardige producten een hoofdrol spelen.
  2. Eet minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit. Daarbij wordt geadviseerd om fruit niet te drinken in sappen en smoothies, maar te eten.
  3. Kies voor volkorenproducten.
  4. Eet voldoende granen en aardappelen.
  5. Zorg voor variatie wanneer je vlees, vis, peulvruchten of ei eet. Wissel daarbij dierlijke eiwitten af met plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn eiwitten die je haalt uit bijvoorbeeld vlees en vis. Plantaardige eiwitten haal je uit bijvoorbeeld peulvruchten (zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen), tofu en tempé. 
  6. Eet een handje ongezouten noten per dag of gebruik 100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd zout of toegevoegd suiker. 
  7. Drink 1 tot 2 liter vocht per dag en varieer tussen (bruisend) water, zwarte en groene thee of koffie zonder suiker.
  8. Eet en drink voldoende zuivel en kies hierbij voor magere en halfvolle varianten. Light-producten worden afgeraden, omdat ze onvoldoende zouden verzadigen en vaak toegevoegd suiker of zoetstoffen zouden bevatten.
  9. Eet elke dag 40 gram kaas en kies bij voorkeur voor verse kaas, jong of jong belegen 30+ kaas vanwege het zoutgehalte en het verzadigd vet. Kies zoveel mogelijk voor een kaas met minder zout.
  10. Kies voor plantaardige oliën en eet één keer per week vette vis.

Wat is de vergelijking met de Richtlijnen goede voeding en de Schijf van Vijf?

Vochtinname

De bovenstaande uitgangspunten zijn gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf. Er zijn een aantal kleine verschillen tussen de adviezen van FoodFirst en de Schijf van Vijf. Binnen de Schijf van Vijf wordt 1,5 tot 2 liter vocht geadviseerd in plaats van 1 tot 2 liter vocht. Voldoende vocht drinken is belangrijk. Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je netjes op temperatuur. Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken, vandaar dat voldoende drinken belangrijk is.

Light-producten

FoodFirst raadt het eten van light-producten af, omdat ze onvoldoende zouden verzadigen en vaak toegevoegd suiker of zoetstoffen zouden bevatten. Of je van light-producten meer of juist minder eet dan reguliere producten hangt van veel factoren af. Naast de eigenschappen van het voedingsmiddel (bijvoorbeeld vast of vloeibaar), spelen er ingewikkelde lichamelijke en psychische processen mee. Dit is dus niet eenduidig voor alle light-producten te zeggen.

Of light-producten vaak toegevoegd suiker of zoetstoffen bevatten hangt af van het soort product. Wettelijk geldt de volgende regel: een voedingsmiddel waar de term light op staat bevat minimaal 30% minder calorieën of 30% minder suiker, of 30% minder vet. Light-producten kunnen passen in een gezond voedingspatroon, maar het is niet zo dat je alle light-producten onbeperkt kunt eten.

Sommige light-producten bevatten nog steeds veel calorieën. Wanneer er een recept wordt gegeven, worden de richtlijnen van de Schijf van Vijf aangehouden. Er is één uitzondering. Als er zout wordt gebruikt, dan is dit maximaal 2 gram zout per persoon per maaltijd. Binnen de maaltijdcriteria voor de Schijf van Vijf wordt een maximum van 2 gram zout in totaal aangehouden wanneer er verder geen dagkeuzes worden toegevoegd. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Moet je calorieën tellen binnen de FoodFirst Leefstijlcoach app?

Nee, het doel van de Leefstijlcoach app is om mensen op een laagdrempelige manier ongezonde gewoontes te laten vervangen door gezondere gewoontes. Dit doe je door middel van de “challenges”. Deze challenges zijn divers: van het eten van meer groenten tot gezondere tussendoortjes. Je kunt zelf kiezen waarmee je aan de slag gaat. Hierbij ligt de focus dus niet op wat je de gehele dag door eet en drinkt en hoeveel calorieën dit bevat.

Kun je de FoodFirst leefstijlcoach app ook gebruiken als je een aandoening hebt of wilt afvallen?

Eerder kon je bij FoodFirst aangeven of je diabetes type 1 of 2, hoge bloedruk of een allergie had en of je wilde afvallen. In de FoodFirst leefstijlcoach app kan je alleen nog aangeven of afvallen de reden is voor het gebruik van de app. Hierop worden de “challenges” die je krijgt aangepast. Wanneer je de challenges en recepten uit de FoodFirst leefstijlcoach app wilt gebruiken met een aandoening, is het goed om dit te overleggen met de zorgverlener waar je onder behandeling bent. 

Wat zijn de gezondheidseffecten van de FoodFirst Leefstijlcoach app?

De uitgangspunten van de FoodFirst Leefstijlcoach app zijn gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf. Dit maakt dat de “challenges” en bijbehorende recepten kunnen bijdragen aan een gezond(er) voedingspatroon. De “challenges” kunnen je een directe stap bieden om gezonder te gaan eten, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat je meer stappen doet richting een gezond eetpatroon.