Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Kava kava

Kava kava (Piper methysticum) is een kruid dat rustgevend, pijnstillend, spierontspannend en slaapverwekkend zou werken. Die effecten zijn niet wetenschappelijk aangetoond.

Onderzoek toont aan dat kava kava erg gevaarlijk is voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld ernstige leverschade veroorzaken en zenuwstoornissen. Er zijn zelfs mensen aan kava kava overleden. 

Daarom zijn preparaten met kava kava sinds 2002 verboden in de Europese Unie. Toch zijn producten met kava kava nog illegaal te koop.

Omschrijving

Kava kava is een kruid. Het staat ook bekend als Piper methysticum. Onderzoeken tonen aan dat kava kava erg gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Daarom is de verkoop van kava kava sinds 2002 in Nederland en de rest van de Europese Unie verboden. Toch is kava kava in diverse vormen illegaal te koop, onder andere online. Kava-extract is verwerkt in capsules, tabletten, druppels en drankjes.

Gezondheidseffecten

In de wortelstok van Kava kava zit een extract die rustgevend, pijnstillend, spierontspannend en slaapverwekkend zou zijn. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond.

Kava kava werd oorspronkelijk ook gebruikt om urineweginfecties te behandelen, maar tijdens onderzoek is geen desinfecterende werking aangetoond. Mogelijk voorkomt kava kava stolling van het bloed, maar dit is nog onvoldoende onderzocht.

Nadelen voor de gezondheid

Kava kava kan ernstige en onherstelbare leverbeschadiging veroorzaken. Soms met levertransplantatie of overlijden als gevolg. Door het drinken van kava kavadrank zijn mensen overleden. 

Zelfs na eenmalig gebruik van kava kava kunnen de volgende zenuwstoornissen optreden: kortdurende scheefstand van het hoofd, afwijkende oogbewegingen, bewegingsstoornissen van mond en tong en pijnlijke samentrekkingen van de romp. Deze symptomen verdwijnen zodra iemand stopt met het gebruik van kava kava.

Langdurig kava kavagebruik kan leiden tot een gele verkleuring van de huid, een droge, schilferige huid en rode ogen. Deze aandoeningen verdwijnen als je stopt met kava kava innemen.

In combinatie met alcohol, medicijnen tegen psychose, kalmeringsmiddelen en slaappillen is kava kava nog gevaarlijker. Bovengenoemde gezondheidsrisico’s worden groter en bovendien wordt het slaapverwekkende effect intenser.

Kava kava kan verder de symptomen van de ziekte van Parkinson verergeren. Ook kan de ziekte van Parkinson zich vervroegd uiten door gebruik van kava kava.

Langdurig gebruik van de traditionele kava kavadrank kan leiden tot ondervoeding, gewichtsverlies, veranderingen in het bloed en effecten op de nier- en leverfunctie.

Voedingsadvies

Het advies geldt om nooit producten met kava kava (Piper methysticum) te gebruiken in verband met de ernstige gezondheidsrisico’s. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de aanschaf van kruidenpreparaten via internet.

Lees ook de voedingsadviezen voor kruidenpreparaten.