Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Komkommer

Komkommer is een van de populairste groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van Vijf.   

Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Komkommer bevat weinig calorieën.   

Er zijn biologische komkommers verkrijgbaar en komkommers met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof.

Omschrijving

Komkommer is een vruchtgroente. Komkommer hoort bij de familie van meloen en courgette. Het is een van de populairste groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van Vijf.

Komkommer groeit in Nederlandse kassen, maar komt ook uit Zuid-Europese landen, met name Spanje. Komkommer is het hele jaar door verkrijgbaar.

Komkommer is een van de populairste groenten. Komkommer bevat weinig calorieën.

Bewaren

Bewaar komkommer bij voorkeur op een koele plaats buiten de koelkast. Daar is komkommer 3-7 dagen houdbaar. In de koelkast is komkommer 2 dagen houdbaar. Komkommers worden snotterig van kou. Het verpakken van komkommer in folie voorkomt uitdroging.

Bereiden

Een komkommer hoeft niet geschild te worden voor gebruik. Hij moet wel worden gewassen en de uiteindes eraf gesneden. Meestal eten we komkommer rauw. Het kan ook gestoofd, gebakken en gekookt worden. Kook komkommer niet langer dan 10 minuten. 

Gezondheidseffecten

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Lees meer over de gezondheidseffecten van groente

Voedingsadvies

Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over groente en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Recepten met komkommer

Komkommer kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt komkommer bijvoorbeeld in een salade doen, of gebruiken als broodbeleg. Je kunt komkommer daarnaast koken of bakken. Denk ook eens aan komkommersoep. Voorbeelden van recepten met komkommer:

Of kijk hier voor meer recepten met komkommer

Duurzaamheidsaspecten

De klimaatbelasting van komkommer is het hele jaar door gemiddeld. De teelt in Spanje kost minder energie, maar gebruikt meer bestrijdingsmiddelen. Voor de komkommerteelt is weinig land en water nodig. Voor het water geven van de komkommers maken boeren vooral gebruik van regenwater dat ze zuiveren en hergebruiken.       

Er zijn biologische komkommers verkrijgbaar en komkommers met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof