Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Leven Lang Fit

‘Een leven lang fit’ is een methode om af te vallen. Volgens deze methode mag je bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten niet samen eten, omdat dat zou leiden tot de vorming van giftige afvalstoffen en daarmee gewichtstoename. 

Los van praktische problemen komen de theorieën achter deze methode niet overeen met wat de wetenschap zegt over hoe het lichaam werkt. 

Omschrijving

Volgens de Een leven lang fit-theorie ontstaat overgewicht door een onvolledige stofwisseling en onjuist gebruik van voedsel. Giftige afvalstoffen zouden zich in het lichaam ophopen en dat zou weer leiden tot gewichtstoename. 

De theorieën waarop deze methode is gebaseerd, kloppen niet met wat de wetenschap zegt over de werking van het lichaam. Iemand valt af als hij of zij minder calorieën binnenkrijgt, en niet door het vermijden van ‘gifstoffen’. 

Daarnaast is de belofte loos dat het gewichtsverlies blijvend is: het gewicht stijgt weer zodra het volgen van de methode stopt en er weer meer calorieën worden binnengekregen dan worden verbruikt.

Advizen binnen Een leven lang fit

Door voedingsmiddelen op een andere manier met elkaar te combineren, zou overgewicht kunnen worden voorkomen. Dit zijn de uitgangspunten van Een leven lang fit: 

  • Eiwitten en koolhydraten mogen niet tegelijk worden gegeten.
  • Per maaltijd mag maar één soort ‘geconcentreerd voedsel’ worden gegeten. Geconcentreerd voedsel wordt omschreven als al het voedsel dat geen fruit of groente is. Een boterham met kaas of een maaltijd die bestaat uit aardappelen, vlees en groente is dus niet toegestaan.
  • Fruit mag nooit samen met andere producten worden gegeten.
  • Er moet veel worden gedronken, maar geen melk. Melk past volgens de theorie niet in het voedingspatroon van een volwassen mens.

Gezondheidseffecten

Met elk dieet dat minder calorieën bevat dan worden verbruikt verlies je gewicht. Om gezondheidswinst te behalen moet het voedingspatroon echter blijvend worden aangepast. Het leven lang fit dieet is echter lastig om vol te houden. Zo is het samenstellen van een maaltijd volgens de Een leven lang fit-methode erg ingewikkeld. Het scheiden van koolhydraten en eiwitten is bijvoorbeeld praktisch onuitvoerbaar. Zo levert brood zowel koolhydraten als eiwitten. 

Bij de Een leven lang fit-methode bestaat daarnaast een grote kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium en B-vitamines. En dan met name vitamine B2 en vitamine B12.