Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

MSC-keurmerk

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.

Het keurmerk MSC behoort tot de 12 Topkeurmerken.

Wat betekent het MSC-keurmerk?

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Het keurmerk houdt geen rekening met dierenwelzijn.

MSC heeft als doel verantwoordelijk beheer van de voorraden vis, schaal- en schelpdieren te bevorderen en te belonen. MSC heeft een onafhankelijke norm voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld.

MSC-keurmerk is een Topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Kenmerken

Vissers en visserijen die in aanmerking willen komen voor een keurmerk, moeten aan deze criteria voldoen: 

  • Geen overbevissing op het visbestand en bijvangsten verminderen
  • Beperken van de schade aan de leefomgeving van vissen en het behouden van biodiversiteit
  • Goed en doeltreffend beheer van de visserijactiviteiten

Het MSC-keurmerk stelt geen eisen aan dierenwelzijn. Individuele vissers en grote visserijbedrijven komen in aanmerking voor het keurmerk. De visserij moet beoordeeld worden om in aanmerking te komen voor het keurmerk. 

Welke producten dragen het keurmerk?

In Nederland is het MSC-keurmerk te vinden op verschillende soorten verse en gerookte wilde vis. Ook is het te vinden op wilde schaal- en schelpdieren.

Over MSC

MSC is in 1996 opgericht door het Wereld Natuur Fonds en Unilever, maar is sinds 1999 een onafhankelijke organisatie. Het is een internationale organisatie die de standaard heeft ontwikkeld waarmee onafhankelijke certificeringsbureaus het keurmerk kunnen toekennen aan producten uit de duurzame visserij. 

Keurmerkorganisatie

Marine Stewardship Council, erkend door Accreditation Services International. Dat is een internationale organisatie die vergelijkbaar is met de Raad voor Accreditatie. 

Controle

Verschillende onafhankelijke organisaties, zoals SGS, MIO, Food Certification Int. Det Norske Veritas.