Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Orthorexia

Orthorexia is een niet officeel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten. Aan de kwaliteit van het eten meten zij hun kwaliteit van leven af.

Vaak vermijden orthorexia-patiënten allerlei voedingsmiddelen, omdat ze denken dat die niet gezond zijn. Het eenzijdige voedingspatroon dat zo ontstaat leidt tot ondergewicht en ondervoeding door een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen.

Orthorexia heeft net als andere eetstoornissen vooral een psychische oorzaak, hoewel erfelijke aanleg en omgevingsfactoren ook een rol spelen. Het is belangrijk om het te behandelen. Ga daarvoor naar de huisarts.

Omschrijving

Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis waarbij iemand ziekelijk gefixeerd is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten, de hoeveelheid eten speelt niet zozeer een rol. Aan de kwaliteit van het eten wordt de kwaliteit van het leven afgemeten. 

Kenmerken

Vaak vermijden orthorexia-patiënten allerlei voedingsmiddelen, omdat ze denken dat die niet gezond zijn. Naarmate de aandoening langer voortduurt worden steeds meer voedingsmiddelen weggelaten, zoals vlees, vis, graan, zuivel en vetten, terwijl steeds meer wordt gegeten van producten die ze gezond vinden, zoals (rauwe) groente en fruit. 

Kenmerken van orthorexia zijn: 

 • obsessie voor gezond eten 
 • eenzijdig voedingspatroon
 • veel rauwe groente eten
 • gewichtsverlies, ondergewicht en ondervoeding 
 • het wegblijven van de menstruatie
 • last hebben van eenzaamheid, depressiviteit en schuldgevoelens 

Oorzaken

De oorzaken van orthorexia zijn vooral psychisch, net als bij andere eetstoornissen, maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol.

Factoren die een rol spelen zijn: 

 • erfelijke aanleg
 • traumatische gebeurtenis(sen)
 • faalangst, perfectionisme 
 • angst om de controle over zichzelf te verliezen
 • een niet met de realiteit overeenkomend beeld van zichzelf

Gezondheidseffecten

Door het vermijden van voedingsmiddelen eten mensen met orthorexia te eenzijdig en krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Zodra producten of productgroepen uit de Schijf van Vijf vermeden worden is de kans op tekorten groot.

Het eenzijdige voedingspatroon leidt tot ondergewicht en ondervoeding door een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.

Voedingsadvies

Als iemand zodanig gefixeerd is op gezond eten dat lichamelijke of psychische klachten ontstaan is het belangrijk om het zo snel mogelijk te behandelen. Dat vereist een deskundige en intensive psychologische begeleiding. Het is daarom aan te raden om naar de huisarts te gaan. Als je er snel bij bent is de kans op herstel het grootst. Orthorexia is moeilijker te behandelen naarmate iemand er langer aan lijdt. 

Vermijdt iemand veel producten, maar denk je dat er geen sprake is van orthorexia? Het is dan verstandig om een diëtist te raadplegen. Deze kan nagaan of een voedingspatroon gezond is. Ook is met behulp van de Eetmeter zelf te beoordelen of je een evenwichtig voedingspatroon hebt.

Meer informatie