Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Paprika

Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.   

Van juli tot en met oktober is paprika uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop en dus in het seizoen.

Wat is paprika?

Paprika is een vruchtgroente en valt onder de groente. Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika’s en puntpaprika’s. Groente staat in de Schijf van Vijf.   

Paprika komt uit de landen rond de Middellandse Zee, maar ook uit Nederland. Andere voorbeelden van vruchtgroenten zijn tomaat, aubergine, pompoen, courgette, komkommer.

Paprika bewaren

Paprika’s zijn gevoelig voor kou. Bewaar paprika bij voorkeur op de fruitschaal buiten direct zonlicht, dan blijft het ongeveer een week goed. Paprika kun je ook invriezen.

Kijk voor advies voor het bewaren van paprika in de Bewaarwijzer

Paprika bereiden

De paprika moet gewassen worden voor gebruik. Halveer en verwijder de zaadlijsten, de zaadjes en de steelaanzet. Kook paprika’s gemiddeld 8 minuten. Paprika is ook goed rauw te eten of te roerbakken. 

Gezondheidseffecten van paprika

Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine.   

Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van groente

Voedingsadvies voor paprika

Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over groente en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht.

Paprika en duurzaamheid

De klimaatbelasting van de meeste groente is laag. Van juli tot en met oktober is paprika uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze. De teelt van seizoensgroente is afhankelijk van het weer en de oogstperiode kan per jaar verschillen. Als je meer rekening met het milieu wil houden, kies dan voor paprika met een topkeurmerk. Lees meer over hoe je duurzaam groente en fruit kunt kiezen.

Recepten met paprika

Paprika kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt paprika bijvoorbeeld gebakken of gegrild eten, in een roerbakgerecht of in een salade (ook rauw). Bekijk al onze recepten met paprika.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ114 kJ
Energiewaarde in kcal27 kcal
Vet
Vet totaal0,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,1 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,02 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel1,8 g
Eiwit
Eiwit plantaardig1 g
Eiwit totaal1 g
Vitamines
Alfa-caroteen20 µg
Beta-caroteen686 µg
Beta-cryptoxanthine179 µg
Folaat equivalenten39,9 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne128 µg
Lycopeen78 µg
Niacine0,9 mg
Retinol activiteit equivalent65 µg
Vitamine B10,04 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,05 mg
Vitamine B60,255 mg
Vitamine C114 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E3,8 mg
Zeaxanthine170 µg
Overigen
Alcohol0 g
As0 g
Cholesterol0,0 mg
Water92 g
Koolhydraten
Koolhydraten4,8 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden4,1 g
Polysacchariden0,7 g
Natrium/zout
Natrium0,002 g
Zout0,005 g
Mineralen
Calcium9 mg
Fosfor26 mg
IJzer0,4 mg
Jodium1 µg
Kalium196 mg
Koper0,04 mg
Magnesium10 mg
Selenium1 µg
Zink0,23 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.