Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Ziekte van Crohn

De Ziekte van Crohn veroorzaakt ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Dit leidt tot allerlei klachten. Gezond en regelmatig eten helpt.

Omschrijving

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal

Oorzaken van de ziekte van Crohn

De oorzaak van de ziekte van Crohn is niet helemaal duidelijk, maar verschillende factoren kunnen van invloed zijn. Dit zijn onder andere het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken. De ontstekingen bij de ziekte van Crohn worden niet veroorzaakt door een infectie. Stress verergert vooral de klachten. Roken vergroot de kans op de ziekte.

De Ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Over het hele spijsverteringskanaal kunnen ontstekingen voorkomen. Dit leidt tot allerlei klachten, waaronder buikpijn, dunne ontlasting of diarree, verstopping, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Voor de behandeling van de ziekte van Crohn zijn medicijnen nodig. Gezond en regelmatig eten helpt wel de klachten niet erger te maken dan ze zijn.

De ziekte van Crohn wordt vooral met medicijnen behandeld. Daarnaast geldt het advies om regelmatig te eten en te drinken. Meestal is een speciaal dieet niet nodig. Eventueel kan in overleg met de arts of een diëtist worden gekeken of een persoonlijk voedingsadvies nodig is. 

Gezondheidseffecten

Bij de ziekte van Crohn kunnen er ontstekingen optreden in het hele spijsverteringskanaal. Dus in het hele gebied vanaf de mond tot aan de anus. Bij de meeste patiënten komen de ontstekingen alleen voor in de dunne darm, dikke darm en/of de endeldarm. Gezonde en zieke stukken darm wisselen elkaar af. Sommige ontstekingen zijn zo ernstig dat ze dieper in de darmlaag of naar omliggende weefsels doordringen. Daardoor kunnen er soms openingen tussen 2 organen ontstaan (fistels). Door littekenweefsel kunnen ook vernauwingen ontstaan in de darm.

Inflammatory bowel disease

De ziekte van Crohn lijkt in sommige aspecten op de ziekte colitis ulcerosa. Beide ziekten worden wel met de Engelse naam inflammatory bowel disease (IBD) aangeduid. Bij colitis ulcerosa ontstaan alleen ontstekingen in de dikke darm.  

Symptomen van de ziekte van Crohn

Symptomen van de ziekte van Crohn zijn onder andere buikpijn, dunne ontlasting of diarree, verstopping, gewichtsverlies en vermoeidheid. Er kunnen ook klachten en ontstekingen ontstaan buiten het spijsverteringskanaal, zoals huidklachten en zweertjes in de mond. 

Voedingsadvies

Behandeling van de ziekte van Crohn gaat vooral met medicijnen. Stress, ongezonde voeding, een ongezonde leefstijl en mogelijk ook alcoholgebruik kunnen de klachten erger maken.

Het advies is om regelmatig te eten en te drinken en voldoende nachtrust te houden. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om in goede conditie te blijven. Meestal is een speciaal dieet niet nodig voor mensen met een chronische darmontsteking. 

Doordat de darmwand ontstoken is kan de opname van voedingsstoffen soms minder goed verlopen. Ook kan een tekort ontstaan aan sommige vitamines of mineralen door een verminderde eetlust, bepaalde medicijnen of diarree en bloedverlies. Met de arts of diëtist moet bekeken worden of het raadzaam is deze aan te vullen of dat er een speciaal voedingsadvies nodig is.