Met ovenschotels kun je alle kanten op. Groente zoals
bloemkool, witlof, prei, zuurkool en broccoli zijn heerlijk in een ovengerecht.
Je kunt er gehakt, kip of vis bij doen, maar vegetarisch kan
natuurlijk ook. Weinig tijd? Maak je een ovenschotel een paar uur of een dag eerder en warm deze later op.
Zo maak je je ovenschotel lekker gezond!
Met ingrediënten die passen in de Schijf van Vijf kun je allerlei
gezonde ovenschotels maken. Varieer met (zoete) aardappel, volkorenpasta of
zilvervliesrijst en kies lekker veel groente. Heb je restjes groente? Gebruik
ze in je ovenschotel en probeer ook eens diepvriesgroenten. Gebruik verse of gedroogde
kruiden en specerijen als smaakmakers.
Zin in een gezonde lasagne? We hebben de lekkerste (vegetarische) lasagnerecepten op een rijtje gezet.
Recepten voor vegetarische ovenschotels
Een heerlijke ovenschotel vol groente! Van een Hollands ovengerecht met aardappelen en spinazie tot een Italiaanse variant met volkorenpasta, courgette en tomaat. En wat dacht je van een ovenschotel met brood?
Recepten voor ovenschotels met vlees
Een ovenschotel kun je met allerlei soorten vlees maken. Combineer kruidig gehakt met zuurkool of sperziebonen. En probeer ook eens malse kip met pompoen en smeuïge aardappelpuree. Met deze recepten tover je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.
Recepten voor ovenschotels met vis
Met het eten van vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Zet dus wekelijks een portie vis op het menu. Laat je inspireren door deze lekkere ovenschotel recepten met vis.
Ovenschotels: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
In de koelkast kun je een restje van een ovenschotel 2 dagen
bewaren. Doe het restje in een bakje dat je goed kunt afsluiten. In de vriezer kun
je een restje 3 maanden bewaren. Het is handig om de naam van het gerecht en de
datum op het bakje te schrijven.
Als je een ingevroren restje ovenschotel wilt opwarmen, laat
het dan eerst ontdooien in de koelkast. Je kunt het restje opwarmen in de
magnetron of in de pan. Zorg dat het goed heet wordt van binnen. Let op: warm
een restje maar 1 keer op. Een tweede keer opwarmen geeft een grotere kans op
een voedselinfectie.